A SpaceX megvált olajfúró tornyaitól

Kapcsolódó

Mind a négy főhajtóművét megkapta a következő SLS rakéta

Halad az Artemis-2 küldetés hordozórakétájának összeszerelése a NASA Michoud...

Az ESA űrhajósa veszi át a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki posztját

Ma délután, egészen pontosan 15:40-kor kerül sor arra az...

A nap képe #1239 – ISS az Endeavour fedélzetéről

Dr. Sultan Al-Nejadi a minap osztott meg egy felvételt,...

Bemutatták az európai teherűrhajót, mely Argo névre hallgat

A Rocket Factory Augsburg által vezetett konzorcium bemutatta az...

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Az Elon Musk vezette SpaceX úgy döntött, hogy nem folytatják az olajfúró tornyokkal kapcsolatos átalakítási műveleteket, melyek a jövőben vízi platformként szolgáltak volna a Starship indításokhoz. Ezzel kapcsolatban elmondták, hogy továbbra is szerepel a hosszú távú terveik között az ilyesfajta startállások használata.

A Phobos-ra és Deimos-ra keresztelt tornyokat 2020-ban vásárolta a vállalat, amiket a Mars holdjai után neveztek el. Előbbi 2021 januárja óta rostokol Pascagoula kikötőjében, utóbbi pedig 2022 márciusában érkezett meg társa mellé, ám azóta érdemleges változtatásokat nem eszközöltek rajtuk. A kikötő által nemrégiben közzétett információkból azonban kiderült, hogy mindkettő elhagyja eddigi otthonát; a Deimos várhatóan február 20-án, a Phobos pedig március 12-én.

Február 8-án Gwynne Shotwell, a cég ügyvezető igazgatója az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) konferenciáján ezzel összefüggésben elmondta, hogy a vállalat eladta az említett tornyokat, miután megállapították, hogy azok nem alkalmasak indítási-platformként való használatra. Shotwell a vevő oldalról nem közölt információkat, viszont kiemelte annak fontosságát, miszerint a SpaceX-nek előbb el kell kezdenie az indítások lebonyolítását, és tapasztalatokat kell gyűjtenie a rakétáról, mielőtt ilyen platformok építésébe kezdene. Továbbá hozzátette, hogy a vízi platformok biztosan döntő szerepet játszanak majd a gyors ütemben tervezett indítások támogatásában; „Naponta több tucat, ha nem több száz indításról szeretnénk beszélni”.

Deimos. Fotó: RGV Aerial Photography

Dark mode powered by Night Eye