A SpaceX megvált olajfúró tornyaitól

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Az Elon Musk vezette SpaceX úgy döntött, hogy nem folytatják az olajfúró tornyokkal kapcsolatos átalakítási műveleteket, melyek a jövőben vízi platformként szolgáltak volna a Starship indításokhoz. Ezzel kapcsolatban elmondták, hogy továbbra is szerepel a hosszú távú terveik között az ilyesfajta startállások használata.

A Phobos-ra és Deimos-ra keresztelt tornyokat 2020-ban vásárolta a vállalat, amiket a Mars holdjai után neveztek el. Előbbi 2021 januárja óta rostokol Pascagoula kikötőjében, utóbbi pedig 2022 márciusában érkezett meg társa mellé, ám azóta érdemleges változtatásokat nem eszközöltek rajtuk. A kikötő által nemrégiben közzétett információkból azonban kiderült, hogy mindkettő elhagyja eddigi otthonát; a Deimos várhatóan február 20-án, a Phobos pedig március 12-én.

Február 8-án Gwynne Shotwell, a cég ügyvezető igazgatója az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) konferenciáján ezzel összefüggésben elmondta, hogy a vállalat eladta az említett tornyokat, miután megállapították, hogy azok nem alkalmasak indítási-platformként való használatra. Shotwell a vevő oldalról nem közölt információkat, viszont kiemelte annak fontosságát, miszerint a SpaceX-nek előbb el kell kezdenie az indítások lebonyolítását, és tapasztalatokat kell gyűjtenie a rakétáról, mielőtt ilyen platformok építésébe kezdene. Továbbá hozzátette, hogy a vízi platformok biztosan döntő szerepet játszanak majd a gyors ütemben tervezett indítások támogatásában; „Naponta több tucat, ha nem több száz indításról szeretnénk beszélni”.

Deimos. Fotó: RGV Aerial Photography

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye