A SpaceX megvált olajfúró tornyaitól

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Az Elon Musk vezette SpaceX úgy döntött, hogy nem folytatják az olajfúró tornyokkal kapcsolatos átalakítási műveleteket, melyek a jövőben vízi platformként szolgáltak volna a Starship indításokhoz. Ezzel kapcsolatban elmondták, hogy továbbra is szerepel a hosszú távú terveik között az ilyesfajta startállások használata.

A Phobos-ra és Deimos-ra keresztelt tornyokat 2020-ban vásárolta a vállalat, amiket a Mars holdjai után neveztek el. Előbbi 2021 januárja óta rostokol Pascagoula kikötőjében, utóbbi pedig 2022 márciusában érkezett meg társa mellé, ám azóta érdemleges változtatásokat nem eszközöltek rajtuk. A kikötő által nemrégiben közzétett információkból azonban kiderült, hogy mindkettő elhagyja eddigi otthonát; a Deimos várhatóan február 20-án, a Phobos pedig március 12-én.

Február 8-án Gwynne Shotwell, a cég ügyvezető igazgatója az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) konferenciáján ezzel összefüggésben elmondta, hogy a vállalat eladta az említett tornyokat, miután megállapították, hogy azok nem alkalmasak indítási-platformként való használatra. Shotwell a vevő oldalról nem közölt információkat, viszont kiemelte annak fontosságát, miszerint a SpaceX-nek előbb el kell kezdenie az indítások lebonyolítását, és tapasztalatokat kell gyűjtenie a rakétáról, mielőtt ilyen platformok építésébe kezdene. Továbbá hozzátette, hogy a vízi platformok biztosan döntő szerepet játszanak majd a gyors ütemben tervezett indítások támogatásában; „Naponta több tucat, ha nem több száz indításról szeretnénk beszélni”.

Deimos. Fotó: RGV Aerial Photography

Dark mode powered by Night Eye