A SpaceX ott folytatja idén, ahol tavaly abbahagyta

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Az újév harmadik napján máris újabb indítást hajtott végre a cég, melynek keretében 114 űreszköz állt pályára. A Transporter-6 a hatodik dedikált költségmegosztó küldetése volt a cégnek, melyen számos cég különféle űreszközei álltak megfelelő pályára (a küldetésprofilban bővebben olvashattok ezekről). Mozgalmas év vár a SpaceX-re, és ehhez a legjobb kezdést egy sikeres felbocsátás jelentette.

A Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásán felkészülő Falcon-9 B1060.15 hordozórakétára remek időjárás várt, 90%-os eséllyel jeleztek előre megfelelő körülményeket. A küldetés minden gond nélkül el is indulhatott a tervezett időpontban, magyar idő szerint 15:55-kor. A tizenötödik startját végrehajtó első fokozat ezúttal sem hagyta cserben a SpaceX dolgozóit és a világ űripari eseményei iránt érdeklődőket, és ismét tökéletesen látta el feladatát az emelkedés és a visszatérés során, majd 8,5 perccel az indítás után hibátlan földet éréssel fejezte be mai „munkanapját” a szárazföldi LZ-1 leszállási zónán. A második fokozat az első kozmikus sebesség, azaz nagyjából 27000 km/h elérése után T+55:22-kor egy másodperces hajtóműves pályakorrekciót hajtott végre, de ez a rendkívül rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a megfelelő pozícióba álljon, hogy az első űreszközök 58 perccel a start után megkezdjék a leválási fázist. Ez fél órán keresztül tartott, melynek végén mind a 114 űreszköz megfelelően elhagyta a szállítóadaptert.

A SpaceX tehát ott folytatta, ahol tavaly december 30-án abbahagyta, és tovább gyarapította sikeres küldetéseinek számát. A következő missziókra sem kell talán sokat várni, ugyanis a tervek szerint a második OneWeb felbocsátásra jövő hétfőn kerülhet sor, azt követően pedig három nap múlva újabb Falcon Heavy indulhat a USSF-67 keretében.

Fotó: Launcher (@Launcher)

A visszatérő B1050 első fokozat, ami a második hordozórakétaként teljesített 15 küldetést. Fotó: Jerry Pike (@JerryPikePhoto)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye