A SpaceX ott folytatja idén, ahol tavaly abbahagyta

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Az újév harmadik napján máris újabb indítást hajtott végre a cég, melynek keretében 114 űreszköz állt pályára. A Transporter-6 a hatodik dedikált költségmegosztó küldetése volt a cégnek, melyen számos cég különféle űreszközei álltak megfelelő pályára (a küldetésprofilban bővebben olvashattok ezekről). Mozgalmas év vár a SpaceX-re, és ehhez a legjobb kezdést egy sikeres felbocsátás jelentette.

A Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásán felkészülő Falcon-9 B1060.15 hordozórakétára remek időjárás várt, 90%-os eséllyel jeleztek előre megfelelő körülményeket. A küldetés minden gond nélkül el is indulhatott a tervezett időpontban, magyar idő szerint 15:55-kor. A tizenötödik startját végrehajtó első fokozat ezúttal sem hagyta cserben a SpaceX dolgozóit és a világ űripari eseményei iránt érdeklődőket, és ismét tökéletesen látta el feladatát az emelkedés és a visszatérés során, majd 8,5 perccel az indítás után hibátlan földet éréssel fejezte be mai „munkanapját” a szárazföldi LZ-1 leszállási zónán. A második fokozat az első kozmikus sebesség, azaz nagyjából 27000 km/h elérése után T+55:22-kor egy másodperces hajtóműves pályakorrekciót hajtott végre, de ez a rendkívül rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a megfelelő pozícióba álljon, hogy az első űreszközök 58 perccel a start után megkezdjék a leválási fázist. Ez fél órán keresztül tartott, melynek végén mind a 114 űreszköz megfelelően elhagyta a szállítóadaptert.

A SpaceX tehát ott folytatta, ahol tavaly december 30-án abbahagyta, és tovább gyarapította sikeres küldetéseinek számát. A következő missziókra sem kell talán sokat várni, ugyanis a tervek szerint a második OneWeb felbocsátásra jövő hétfőn kerülhet sor, azt követően pedig három nap múlva újabb Falcon Heavy indulhat a USSF-67 keretében.

Fotó: Launcher (@Launcher)

A visszatérő B1050 első fokozat, ami a második hordozórakétaként teljesített 15 küldetést. Fotó: Jerry Pike (@JerryPikePhoto)

Dark mode powered by Night Eye