A SpaceX Starlink küldetéseiből áll az amerikai rakétaindítások „menüje” a napokban

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Ahogy a múlt hétvégén, úgy ezúttal is két Starlink indítás végrehajtása volt tervben a SpaceX-nél, amelyből az egyikre tegnap sor is került, a másikat viszont a fokozatszétválási rendszerben tapasztalt anomália miatt egy nappal halasztani kellett. Az utóbbi hetekben főleg az éjjeli vagy hajnali órákban és hétvégén hajtja végre a saját, ütemezhető indításait, hogy az FAA-nek kevesebb dolga legyen az engedélyekkel, és a lehető legtöbb kapacitást a Starship második tesztrepülésének jóváhagyási folyamatára tudják fordítani.

Starlink 7-6

A küldetés jelöléséből adódóan a hetedik műholdréteg hatodik bővítésére került sor vasárnap délelőtt. Pontban 10 órakor kezdte meg hetedik útját 22 műholddal a Falcon-9 B1075 rakéta a Vandenberg Űrhaderőbázisról, mindössze 34 nappal előző repülése (Starlink 7-3) után. A hordozónak a szinte maximális terhelés sem okozott gondot ezúttal sem, és a két fokozat hibátlanul végezte el a rájuk bízott feladatot: az első fokozat a szétválás után ismét rátalált az Of Course I Still Love You drónhajóra, mely déli irányban a Csendes-óceánon várakozott rá. A második fokozat nagyjából egy órával a start után vált meg hasznos terhétől, ezzel bebiztosítva az idei 77., összességében 275. sikeres küldetést.

Fotó: SpaceX

Starlink 6-25

Ez a misszió eredetileg még szombatra volt kitűzve, de előbb a floridai időjárás, majd a cikk elején írt kisebb technikai gond miatt kellett egy-egy napot halasztani. A SpaceX már meg is erősítette az új időpontot, a B1077 jelű Falcon-9 magyar idő szerint kedd éjjel 0:20-kor emelkedhet a magasba a Cape Canaveral Űrhaderőbázisról. A nyolcadik útjára készülő rakéta feladata 23 műhold pályára állítása, mely a legnagyobb terhelést jelenti a Falcon-9-nek újrahasználható módban, de mint múlt hétvégén kiderült, a jármű képességei elegendőek még ekkora tömegű rakomány feljuttatására is. Erre a küldetésre a Just Read The Instructions drónhajót vontatták ki az Atlanti-óceánra a szokásos 643 km-es távolságra. Ha lezajlik az indítás, az eredménnyel frissítjük cikkünket.

Frissítés 10.31.: A fentebb részletezett küldetést is sikeresen teljesítette az említett B1077-es Falcon-9, így ez a fokozat is már 8 repülést tudhat maga mögött, a Starlink-konstelláció pedig újabb műholdakkal bővült.

Dark mode powered by Night Eye