A SpaceX Starlink küldetéseiből áll az amerikai rakétaindítások „menüje” a napokban

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Ahogy a múlt hétvégén, úgy ezúttal is két Starlink indítás végrehajtása volt tervben a SpaceX-nél, amelyből az egyikre tegnap sor is került, a másikat viszont a fokozatszétválási rendszerben tapasztalt anomália miatt egy nappal halasztani kellett. Az utóbbi hetekben főleg az éjjeli vagy hajnali órákban és hétvégén hajtja végre a saját, ütemezhető indításait, hogy az FAA-nek kevesebb dolga legyen az engedélyekkel, és a lehető legtöbb kapacitást a Starship második tesztrepülésének jóváhagyási folyamatára tudják fordítani.

Starlink 7-6

A küldetés jelöléséből adódóan a hetedik műholdréteg hatodik bővítésére került sor vasárnap délelőtt. Pontban 10 órakor kezdte meg hetedik útját 22 műholddal a Falcon-9 B1075 rakéta a Vandenberg Űrhaderőbázisról, mindössze 34 nappal előző repülése (Starlink 7-3) után. A hordozónak a szinte maximális terhelés sem okozott gondot ezúttal sem, és a két fokozat hibátlanul végezte el a rájuk bízott feladatot: az első fokozat a szétválás után ismét rátalált az Of Course I Still Love You drónhajóra, mely déli irányban a Csendes-óceánon várakozott rá. A második fokozat nagyjából egy órával a start után vált meg hasznos terhétől, ezzel bebiztosítva az idei 77., összességében 275. sikeres küldetést.

Fotó: SpaceX

Starlink 6-25

Ez a misszió eredetileg még szombatra volt kitűzve, de előbb a floridai időjárás, majd a cikk elején írt kisebb technikai gond miatt kellett egy-egy napot halasztani. A SpaceX már meg is erősítette az új időpontot, a B1077 jelű Falcon-9 magyar idő szerint kedd éjjel 0:20-kor emelkedhet a magasba a Cape Canaveral Űrhaderőbázisról. A nyolcadik útjára készülő rakéta feladata 23 műhold pályára állítása, mely a legnagyobb terhelést jelenti a Falcon-9-nek újrahasználható módban, de mint múlt hétvégén kiderült, a jármű képességei elegendőek még ekkora tömegű rakomány feljuttatására is. Erre a küldetésre a Just Read The Instructions drónhajót vontatták ki az Atlanti-óceánra a szokásos 643 km-es távolságra. Ha lezajlik az indítás, az eredménnyel frissítjük cikkünket.

Frissítés 10.31.: A fentebb részletezett küldetést is sikeresen teljesítette az említett B1077-es Falcon-9, így ez a fokozat is már 8 repülést tudhat maga mögött, a Starlink-konstelláció pedig újabb műholdakkal bővült.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye