A SpaceX szállítja ezentúl a OneWeb műholdjait

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Váratlan és egyben mégsem meglepő közleményt adott ki a brit-indiai globális műholdas internetszolgáltatást kínáló OneWeb: a Szojuz hordozórakéták leállása után a SpaceX Falcon-9 rakétáival juttatják fel a cég műholdflottájának hátralevő darabjait.

A OneWeb jelenleg 428 műholddal rendelkezik Föld körüli pályán, ez a tervezett flotta 66%-a, a tervek szerint 648 műholddal indítják el a szolgáltatást. A megegyezés nem meglepő annak fényében, hogy a OneWeb-nek gyorsan kellett hordozórakétát szereznie, hogy a hálózatot kiépítse és a rendszer elkezdjen bevételt termelni. Bár tavaly már bejelentették, hogy a OneWeb műholdakat a Szojuz után indiai rakétákkal indítják majd, de egyelőre az indai űriparnak erre nincs kapacitása, és európai rakéták sem elérhetőek (a Vega teherbírása kevés, az Ariane-5 nyugdíjazása folyamatban van, az Ariane-6 bemutatkozása pedig még mindig várat magára).

A OneWeb-nek az Ukrajnában zajló háború miatt kellett új partnert keresni, ugyanis az eddigi Szojuz rakétákat szolgáltató orosz Roszkoszmosz garanciákat akart a nyugati szankciók miatt, hogy a műholdakat nem fogják katonai célokra használni, illetve azt is követelték, hogy a brit állam szabaduljon meg a OneWeb-ben lévő részesedésétől. A cég nem engedett ezeknek a követeléseknek, és az utolsó, a OneWeb-14 küldetés rakétáját az indítóállásról szerelték le Bajkonurban már-már cirkuszi körülmények között – további részleteket erről a háború hatásairól szóló hírfolyamunkban olvashatóak.

Idén még 6 Szojuz rakétával tervezték felbocsátani a hátralévő OneWeb műholdakat, ezek helyett választotta a cég a konkurens Starlink-hálózatot is építő SpaceX-et. A közlemény szerint a OneWeb és a SpaceX közötti megállapodás részletei titkosak, így egyelőre nem tudjuk, hogy hány küldetést terveznek, és mennyit fizetnek a SpaceX-nek.

OneWeb műholdak felkészítés közben

Dark mode powered by Night Eye