A SpaceX szállítja ezentúl a OneWeb műholdjait

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Váratlan és egyben mégsem meglepő közleményt adott ki a brit-indiai globális műholdas internetszolgáltatást kínáló OneWeb: a Szojuz hordozórakéták leállása után a SpaceX Falcon-9 rakétáival juttatják fel a cég műholdflottájának hátralevő darabjait.

A OneWeb jelenleg 428 műholddal rendelkezik Föld körüli pályán, ez a tervezett flotta 66%-a, a tervek szerint 648 műholddal indítják el a szolgáltatást. A megegyezés nem meglepő annak fényében, hogy a OneWeb-nek gyorsan kellett hordozórakétát szereznie, hogy a hálózatot kiépítse és a rendszer elkezdjen bevételt termelni. Bár tavaly már bejelentették, hogy a OneWeb műholdakat a Szojuz után indiai rakétákkal indítják majd, de egyelőre az indai űriparnak erre nincs kapacitása, és európai rakéták sem elérhetőek (a Vega teherbírása kevés, az Ariane-5 nyugdíjazása folyamatban van, az Ariane-6 bemutatkozása pedig még mindig várat magára).

A OneWeb-nek az Ukrajnában zajló háború miatt kellett új partnert keresni, ugyanis az eddigi Szojuz rakétákat szolgáltató orosz Roszkoszmosz garanciákat akart a nyugati szankciók miatt, hogy a műholdakat nem fogják katonai célokra használni, illetve azt is követelték, hogy a brit állam szabaduljon meg a OneWeb-ben lévő részesedésétől. A cég nem engedett ezeknek a követeléseknek, és az utolsó, a OneWeb-14 küldetés rakétáját az indítóállásról szerelték le Bajkonurban már-már cirkuszi körülmények között – további részleteket erről a háború hatásairól szóló hírfolyamunkban olvashatóak.

Idén még 6 Szojuz rakétával tervezték felbocsátani a hátralévő OneWeb műholdakat, ezek helyett választotta a cég a konkurens Starlink-hálózatot is építő SpaceX-et. A közlemény szerint a OneWeb és a SpaceX közötti megállapodás részletei titkosak, így egyelőre nem tudjuk, hogy hány küldetést terveznek, és mennyit fizetnek a SpaceX-nek.

OneWeb műholdak felkészítés közben

Dark mode powered by Night Eye