A SpaceX szállítja ezentúl a OneWeb műholdjait

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Váratlan és egyben mégsem meglepő közleményt adott ki a brit-indiai globális műholdas internetszolgáltatást kínáló OneWeb: a Szojuz hordozórakéták leállása után a SpaceX Falcon-9 rakétáival juttatják fel a cég műholdflottájának hátralevő darabjait.

A OneWeb jelenleg 428 műholddal rendelkezik Föld körüli pályán, ez a tervezett flotta 66%-a, a tervek szerint 648 műholddal indítják el a szolgáltatást. A megegyezés nem meglepő annak fényében, hogy a OneWeb-nek gyorsan kellett hordozórakétát szereznie, hogy a hálózatot kiépítse és a rendszer elkezdjen bevételt termelni. Bár tavaly már bejelentették, hogy a OneWeb műholdakat a Szojuz után indiai rakétákkal indítják majd, de egyelőre az indai űriparnak erre nincs kapacitása, és európai rakéták sem elérhetőek (a Vega teherbírása kevés, az Ariane-5 nyugdíjazása folyamatban van, az Ariane-6 bemutatkozása pedig még mindig várat magára).

A OneWeb-nek az Ukrajnában zajló háború miatt kellett új partnert keresni, ugyanis az eddigi Szojuz rakétákat szolgáltató orosz Roszkoszmosz garanciákat akart a nyugati szankciók miatt, hogy a műholdakat nem fogják katonai célokra használni, illetve azt is követelték, hogy a brit állam szabaduljon meg a OneWeb-ben lévő részesedésétől. A cég nem engedett ezeknek a követeléseknek, és az utolsó, a OneWeb-14 küldetés rakétáját az indítóállásról szerelték le Bajkonurban már-már cirkuszi körülmények között – további részleteket erről a háború hatásairól szóló hírfolyamunkban olvashatóak.

Idén még 6 Szojuz rakétával tervezték felbocsátani a hátralévő OneWeb műholdakat, ezek helyett választotta a cég a konkurens Starlink-hálózatot is építő SpaceX-et. A közlemény szerint a OneWeb és a SpaceX közötti megállapodás részletei titkosak, így egyelőre nem tudjuk, hogy hány küldetést terveznek, és mennyit fizetnek a SpaceX-nek.

OneWeb műholdak felkészítés közben

Dark mode powered by Night Eye