A SpaceX szállítja ezentúl a OneWeb műholdjait

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Váratlan és egyben mégsem meglepő közleményt adott ki a brit-indiai globális műholdas internetszolgáltatást kínáló OneWeb: a Szojuz hordozórakéták leállása után a SpaceX Falcon-9 rakétáival juttatják fel a cég műholdflottájának hátralevő darabjait.

A OneWeb jelenleg 428 műholddal rendelkezik Föld körüli pályán, ez a tervezett flotta 66%-a, a tervek szerint 648 műholddal indítják el a szolgáltatást. A megegyezés nem meglepő annak fényében, hogy a OneWeb-nek gyorsan kellett hordozórakétát szereznie, hogy a hálózatot kiépítse és a rendszer elkezdjen bevételt termelni. Bár tavaly már bejelentették, hogy a OneWeb műholdakat a Szojuz után indiai rakétákkal indítják majd, de egyelőre az indai űriparnak erre nincs kapacitása, és európai rakéták sem elérhetőek (a Vega teherbírása kevés, az Ariane-5 nyugdíjazása folyamatban van, az Ariane-6 bemutatkozása pedig még mindig várat magára).

A OneWeb-nek az Ukrajnában zajló háború miatt kellett új partnert keresni, ugyanis az eddigi Szojuz rakétákat szolgáltató orosz Roszkoszmosz garanciákat akart a nyugati szankciók miatt, hogy a műholdakat nem fogják katonai célokra használni, illetve azt is követelték, hogy a brit állam szabaduljon meg a OneWeb-ben lévő részesedésétől. A cég nem engedett ezeknek a követeléseknek, és az utolsó, a OneWeb-14 küldetés rakétáját az indítóállásról szerelték le Bajkonurban már-már cirkuszi körülmények között – további részleteket erről a háború hatásairól szóló hírfolyamunkban olvashatóak.

Idén még 6 Szojuz rakétával tervezték felbocsátani a hátralévő OneWeb műholdakat, ezek helyett választotta a cég a konkurens Starlink-hálózatot is építő SpaceX-et. A közlemény szerint a OneWeb és a SpaceX közötti megállapodás részletei titkosak, így egyelőre nem tudjuk, hogy hány küldetést terveznek, és mennyit fizetnek a SpaceX-nek.

OneWeb műholdak felkészítés közben

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye