A SpaceX Transporter-5 küldetés keretében 59 űreszköz állt sikeresen pályára

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Tegnap este 20:35-kor újabb SpaceX Falcon-9 rakéta indult el a világűrbe a Transporter-5 küldetés keretében, ami már az ötödik költségmegosztó (rideshare) missziója volt a cégnek. Ezeken a küldetéseken kisebb magáncégek különböző hasznos terhei kapnak helyet a rakéta rakterében, így megkönnyítve és olcsóbbá téve az indítást az egyes megrendelők számára, akik leginkább kísérleti eszközöket juttatnak fel az űrbe.

A B1061.8 jelű hordozórakéta indítását eredetileg 20:27-re tűzte ki a SpaceX, de néhány perces halasztást eszközöltek az egyébként 50 perces indítási ablakban. Ez a Falcon-9 volt egyébként az előző, Transporter-4 küldetés hordozója is. A startra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor, és a fokozatok ezúttal is tökéletesen látták el feladatukat. Miután az első fokozat levált a másodikról, megkezdte az igen látványos „hátraarc” manővert, azaz a boostback burnt, mivel ezúttal szárazföldi leszállásra adott lehetőséget a nem túl nehéz rakomány, illetve a közepes energiaigényű napszinkron pálya. A teljes visszatérési folyamat is hibátlanul lezajlott, ami az ilyenkor megszokott módon rendkívül látványos is volt egyben, hiszen az első fokozat nem messze az SLC-40-től, az LZ-1 szárazföldi leszállási zónára tért vissza, ezzel nyolcadik küldetését is teljesítve.

Fotó: Elon Musk

A Falcon-9 már a légkör felsőbb rétegeiben halad. Forrás: flickr.com

A második fokozat eközben folytatta útját már Föld körüli pályán, és egy második hajtóműindításra is sor került 55 perccel indítás után, hogy a fokozat megfelelő pályára álljon a hasznos terhek kibocsátásához. Ez T+0:59-kor, tehát majdnem egy órával a start után meg is kezdődött, a teljes folyamat mintegy 16 percet vett igénybe. Végül az összes kisebb-nagyobb cubesat és egyéb űreszköz megfelelően levált a szállítóadapterről, így a küldetés teljes sikerrel zárult. A SpaceX így elég mozgalmas hónapot fejezett be öt sikeres küldetést végrehajtva.

A visszatérés utolsó fázisában az utolsó hajtóműves fékezőmanővert hajtja végre az első fokozat. Fotó: Trevor Mahlmann

Az indítást mi is élőben közvetítettük, az adást az alábbi linken érhetitek el:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye