A SpaceX Transporter-5 küldetés keretében 59 űreszköz állt sikeresen pályára

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Tegnap este 20:35-kor újabb SpaceX Falcon-9 rakéta indult el a világűrbe a Transporter-5 küldetés keretében, ami már az ötödik költségmegosztó (rideshare) missziója volt a cégnek. Ezeken a küldetéseken kisebb magáncégek különböző hasznos terhei kapnak helyet a rakéta rakterében, így megkönnyítve és olcsóbbá téve az indítást az egyes megrendelők számára, akik leginkább kísérleti eszközöket juttatnak fel az űrbe.

A B1061.8 jelű hordozórakéta indítását eredetileg 20:27-re tűzte ki a SpaceX, de néhány perces halasztást eszközöltek az egyébként 50 perces indítási ablakban. Ez a Falcon-9 volt egyébként az előző, Transporter-4 küldetés hordozója is. A startra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor, és a fokozatok ezúttal is tökéletesen látták el feladatukat. Miután az első fokozat levált a másodikról, megkezdte az igen látványos „hátraarc” manővert, azaz a boostback burnt, mivel ezúttal szárazföldi leszállásra adott lehetőséget a nem túl nehéz rakomány, illetve a közepes energiaigényű napszinkron pálya. A teljes visszatérési folyamat is hibátlanul lezajlott, ami az ilyenkor megszokott módon rendkívül látványos is volt egyben, hiszen az első fokozat nem messze az SLC-40-től, az LZ-1 szárazföldi leszállási zónára tért vissza, ezzel nyolcadik küldetését is teljesítve.

Fotó: Elon Musk

A Falcon-9 már a légkör felsőbb rétegeiben halad. Forrás: flickr.com

A második fokozat eközben folytatta útját már Föld körüli pályán, és egy második hajtóműindításra is sor került 55 perccel indítás után, hogy a fokozat megfelelő pályára álljon a hasznos terhek kibocsátásához. Ez T+0:59-kor, tehát majdnem egy órával a start után meg is kezdődött, a teljes folyamat mintegy 16 percet vett igénybe. Végül az összes kisebb-nagyobb cubesat és egyéb űreszköz megfelelően levált a szállítóadapterről, így a küldetés teljes sikerrel zárult. A SpaceX így elég mozgalmas hónapot fejezett be öt sikeres küldetést végrehajtva.

A visszatérés utolsó fázisában az utolsó hajtóműves fékezőmanővert hajtja végre az első fokozat. Fotó: Trevor Mahlmann

Az indítást mi is élőben közvetítettük, az adást az alábbi linken érhetitek el:

Dark mode powered by Night Eye