A SpaceX új megállapodást kötött

Kapcsolódó

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

Egy friss hírben közzétettek szerint a SpaceX és a National Science Foundation (NSF) között létrejött egy új megállapodást, ami a Starlink-műholdak csillagászatra való negatív hatásainak enyhítéséről szól. Mint az ismeretes, a SpaceX-et a csillagászok már régóta kritizálják a Starlink-szatellitek fényereje miatt. Elon Musk, a cég vezérigazgatója 2019-ben ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a SpaceX biztosítani fogja, hogy műholdjaik ne legyenek lényeges hatással a csillagászati felfedezésekre.

Az NSF közleményében megjegyezte, hogy a SpaceX-szel közösen dolgoztak a műholdas adásból eredő lehetséges interferenciák enyhítésén. A szervezetek 2019-ben véglegesítettek egy megállapodást annak biztosítására, hogy a Starlink műholdas hálózat megfeleljen a 10,6-10,7 GHz-es sávra vonatkozó nemzetközi rádiócsillagászati védelmi előírásoknak. Az NSF hozzátette, hogy mivel továbbra is vizsgálják a földi csillagászat védelmének lehetőségeit, 2022-ben újabb koordinációs megállapodást írtak alá. Ezen kontraktus értelmében a SpaceX ígéretet tett arra, hogy folytatja a munkát több szervezet, például a NOIRLab ajánlásai irányába, melyek között szerepel a műholdak optikai fényerejének csökkentése különféle fizikai változtatásokkal. A SpaceX továbbá vállalta, hogy nem sugároz, amikor műholdjai jelentős rádióobszervatóriumok felett haladnak el.

Az Elon Musk vezette cég beleegyezett abba is, hogy szatellitjeit kitörli a „Laser Clearinghouse” nevű adatbázisból, amelyet a csillagászok arra használnak, hogy meghatározzák, mikor kell kikapcsolniuk az adaptív optikai rendszerekben mesterséges vezércsillagként használt lézereket. Erre azért van szükség, mert azok károsíthatják a műholdak optikáját, viszont a SpaceX által megállapításra került, hogy ezen lézerek nem jelentenek veszélyt űreszközeikre, így a szatellitek adatbázisból való eltávolításával a csillagászok „többszöri kikapcsolástól” kímélik meg magukat, amikor a Starlink-műholdak elhaladnak felettük.

A SpaceX több más kötelezettségvállalást is tett, többek között együttműködött az NSF-el, amikor a csillagászati közösség interferenciákat és új kihívásokat vetett fel, valamint az NSF OPP (Office of Polar Programs) hivatalával is egyeztetett annak érdekében, hogy minél kisebb hatást gyakoroljanak a sarkvidéki rádiócsillagászati helyszínekre.

Forrás: Teslarati

Dark mode powered by Night Eye