A SpaceX új megállapodást kötött

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Egy friss hírben közzétettek szerint a SpaceX és a National Science Foundation (NSF) között létrejött egy új megállapodást, ami a Starlink-műholdak csillagászatra való negatív hatásainak enyhítéséről szól. Mint az ismeretes, a SpaceX-et a csillagászok már régóta kritizálják a Starlink-szatellitek fényereje miatt. Elon Musk, a cég vezérigazgatója 2019-ben ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a SpaceX biztosítani fogja, hogy műholdjaik ne legyenek lényeges hatással a csillagászati felfedezésekre.

Az NSF közleményében megjegyezte, hogy a SpaceX-szel közösen dolgoztak a műholdas adásból eredő lehetséges interferenciák enyhítésén. A szervezetek 2019-ben véglegesítettek egy megállapodást annak biztosítására, hogy a Starlink műholdas hálózat megfeleljen a 10,6-10,7 GHz-es sávra vonatkozó nemzetközi rádiócsillagászati védelmi előírásoknak. Az NSF hozzátette, hogy mivel továbbra is vizsgálják a földi csillagászat védelmének lehetőségeit, 2022-ben újabb koordinációs megállapodást írtak alá. Ezen kontraktus értelmében a SpaceX ígéretet tett arra, hogy folytatja a munkát több szervezet, például a NOIRLab ajánlásai irányába, melyek között szerepel a műholdak optikai fényerejének csökkentése különféle fizikai változtatásokkal. A SpaceX továbbá vállalta, hogy nem sugároz, amikor műholdjai jelentős rádióobszervatóriumok felett haladnak el.

Az Elon Musk vezette cég beleegyezett abba is, hogy szatellitjeit kitörli a „Laser Clearinghouse” nevű adatbázisból, amelyet a csillagászok arra használnak, hogy meghatározzák, mikor kell kikapcsolniuk az adaptív optikai rendszerekben mesterséges vezércsillagként használt lézereket. Erre azért van szükség, mert azok károsíthatják a műholdak optikáját, viszont a SpaceX által megállapításra került, hogy ezen lézerek nem jelentenek veszélyt űreszközeikre, így a szatellitek adatbázisból való eltávolításával a csillagászok „többszöri kikapcsolástól” kímélik meg magukat, amikor a Starlink-műholdak elhaladnak felettük.

A SpaceX több más kötelezettségvállalást is tett, többek között együttműködött az NSF-el, amikor a csillagászati közösség interferenciákat és új kihívásokat vetett fel, valamint az NSF OPP (Office of Polar Programs) hivatalával is egyeztetett annak érdekében, hogy minél kisebb hatást gyakoroljanak a sarkvidéki rádiócsillagászati helyszínekre.

Forrás: Teslarati

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye