A SpaceX újabb 49 Starlink műholdat bocsátott fel sikeresen

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Magyar idő szerint szerda hajnalban 3:03-kor elstartolt a Starlink 4-6 küldetés, melynek keretében újabb 49 műholdat állítottak pályára a konstelláció negyedik rétegéhez. A 14,5 tonnányi hasznos terhet a Falcon-9 B1060.10 horozórakétával indították el a Kennedy Űrközpont LC-39A startállásáról. Ez már a negyedik olyan első fokozat volt, amely elérte a komoly mérföldkőnek számító tizedik indítást.

Az indítás előtti pillanatok. Forrás: SpaceX

A küldetést eredetileg kedd éjjelre tűzte ki a SpaceX, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt egy napot csúsztatták az indítást. Végül a mai startot is 2 órával később tudták elvégezni, de végül minden körülmény kedvezően alakult, és a rakéta rendben elhagyta az indítóállást. Az emelkedés és a fokozatok szétválása is hiba nélkül lezajlott, majd az első fokozat megkezdte a szinte már rutinszerű visszatérési fázist a floridai partoktól 654 km-re várakozó „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra. T+8:50-kor pedig sikeresen teljesítette a 103. első fokozati leszállást, ismét tökéletes manőverezéssel. A SpaceX ezúttal is a Bahamák felé, délkeleti irányban tűzte ki a röppályát, így a Starlink-műholdak leválását nem lehetett az élő adásban nyomon követni, illetve a SpaceX-nek sem állt rendelkezésre adat majdnem egy teljes keringés megtételéig. Végül közel másfél órával az indítás után erősítették meg Twitteren, hogy mind a 49 szatellit sikeresen levált, és a 210 km-es magasságról önállóan folytatják majd a pályaemelési manővereket a végső, üzemi pályamagasságra.

Fotó: Ben Cooper (@LaunchPhoto)

Fotó: Greg Scott (@GregScott_photo)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye