A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Június 4-én esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely az ellátmány, az egyéb fogyócikkek és az újabb pár iROSA napelem mellett tudományos kísérleteket és technológiai bemutatókat szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Cikkünkben utóbbiakról lesz szó, melyek közül párat mi is elhoztunk nektek.

Zivatarfigyelés

Az ESA (Európai Űrügynökség) Thor-Davis nevű kutatása az űrállomásról figyeli a zivatarokat, ami pedig lehetővé teszi a kutatók számára, hogy „felülről” lássák az elektromos aktivitást, különösen a nem olyan régen felfedezett, ún. „blue jet” jelenség kezdetét, gyakoriságát és magasságát. Utóbbi alapvetően a villám egyik fajtája, de a hagyományos villámokkal ellentétben, amelyeket a földről látunk, a „kék kisülések” a zivatarok tetejéről felfelé, az űr pereme felé terjednek. Érdekesség, hogy kevesebb mint egy másodperc alatt egy ilyen villám elérheti a sztratopauzát (50 kilométerrel a Föld felszíne felett található réteg).

A tudósok összességében azt tervezik, hogy megbecsülik e jelenségek energiáját és a légkörre gyakorolt hatását. A villámok és a földi légkör elektromos aktivitásának átfogóbb ismerete javíthatja a légköri modelleket, és segítheti a Föld éghajlatának és időjárásának megértését.

A Nemzetközi Űrállomásról rögzített „blue jet”. Forrás: DTU Space, ESA, NASA

Növények az űrben

A környezeti stressznek – beleértve az űrrepülést is – kitett növények olyan epigenetikai változásokon mennek keresztül, amelyek a DNS megváltoztatása helyett extra információk hozzáadásával járnak. A Plant Habitat-03 (PH-03) azt vizsgálja, hogy az űrben nevelt növények képesek-e átadni az ilyen jellegű alkalmazkodást a következő generációnak, és ha igen, akkor ez a változás folytatódik-e vagy stabilizálódik. Az eredmények betekintést nyújthatnak abba, hogyan lehet többgenerációs növényeket termeszteni, hogy azok a jövőbeni űrmissziókban élelmiszert és egyéb „szolgáltatásokat” nyújtsanak.

Lúdfű növekedése az űrállomáson a PH-03 számára. Forrás: NASA

A Telomer technika tesztelése

A telomerek, a kromoszómáinkat védő genetikai struktúrák, melyek az életkorral együtt rövidülnek. A kutatások azonban kimutatták, hogy a telomerek az űrben meghosszabbodnak.

A Genes in Space-10 a telomerek hosszának mérésére szolgáló technikát teszteli súlytalanságban, továbbá azt vizsgálja, hogy ezt az űrben végbemenő hosszabbodást az őssejtek szaporodása okozza-e. A jelenség mögött álló mechanizmus megértése feltárhatja az űrhajósok egészségére gyakorolt lehetséges hatásokat a hosszú távú küldetések során. A kapott eredmények ezenfelül megalapozhatják a jövőbeni űrutazás és a földön élő emberek javát szolgáló különféle, ehhez kapcsolódó kutatások alapjait is.

A Genes in Space egy országos verseny a 7-12. osztályos tanulók számára, amelynek célja biotechnológiai kísérletek tervezése az űrben.

Pristine Onuoha, a 2022-es Genes in Space verseny győztese. Forrás: NASA

Olvadó jég, napviharok

Az állomás Nanoracks CubeSat Deployer (NRCSD) küldetéséhez tartozik az ISS National Lab által szponzorált, és a kanadai, valamint ausztrál egyetemek által kifejlesztett Nanoracks ESSENCE. Utóbbi Egy nagy látószögű kamerát hordoz a jég és a permafroszt („örök fagy”) olvadásának megfigyelésére a kanadai sarkvidéken, ami a Föld éghajlatára gyakorolt hatások mélyrehatóbb megértését és a helyi infrastruktúra hatékonyabb tervezését segítheti. A műhold egy napenergia-proton detektort is hordoz, hogy adatokat gyűjtsön a naptevékenység olyan időszakairól, melyek során nagy energiájú radioaktív protonok szabadulnak fel. A hatások megértése segítheti a jövőbeli CubeSat-ok sugárzásállóbbá tételét.

A Nanoracks ESSENCE CubeSat. Forrás: CSA

A kozmikus időjárás megfigyelése

A szintén az ISS National Lab által támogatott Nanoracks IRIS a közvetlen nap- és kozmikus háttérsugárzást hivatott tanulmányozni geológiai minták segítségével. A kanadai egyetemek, főiskolák és középiskolák hallgatóinak együttműködésével megvalósuló projekt gyakorlati tapasztalatokat nyújt, melyek elősegítik a különféle tanulmányok és pályák iránti érdeklődést.

Nathalie Turenne, a Winnipegi Egyetem hallgatója eltávolítja a védőburkolatot az IRIS CubeSat-ról. Forrás: Nanoracks
Dark mode powered by Night Eye