A spanyol PLD Space ingyenes helyeket kínál hordozórakétáján

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A spanyol PLD Space egy június 27-i bejelentésében nem mindennapi ajánlatot tett, miszerint az új, kétfokozatú MIURA-5 rakétájuk első két repülésén (várhatóan 2025 vége és 2026 eleje) ingyenes helyeket biztosít műholdak számára. Mindezt a frissen elindított SPARK programjuk keretén belül szeretnék megvalósítani, ami mint említettük ingyenes indítási szolgáltatásokat kínál. A pályázati kiírás július 30-án zárul, a nyertes pályázatokat pedig 2024. november 30-án fogják kihirdetni. Ami ezzel kapcsolatban még kiderült, hogy a  kiválasztott ajánlattevők viselik majd a műszaki követelmény teljesítésével, és az űreszköz biztonságát garantáló további tesztekkel kapcsolatos költségeket. Minden mást a SPARK-program fedez, ideértve például a küldetés irányítását, a szállítást, vagy az egyéb működési kiadásokat is.

Sajtóközleményük szerint a fő kiválasztási szempont a származási ország lesz; a spanyol szervezetek előnyben részesülnek, őket követik majd az Európai Unió tagállamai, a NATO tagállamok, valamint a főbb, nem NATO szövetséges országok. Előnyben részesülnek továbbá azon egyetemek és kutatóközpontok, amelyek hajlandóak a diákcsapatok kísérleteinek integrálására.

MIURA-5 renderfotó. Forrás: PLD Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye