A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést az Európai Űrügynökség, most újabb vállalat nyerte el támogatásukat.

Újabb európai rakétagyártó cég nyert el támogatást az ESA Boost! nevű programjának keretében, melyet az európai kereskedelmi űripar fellendítése és támogatása céljából hívott életre az űrhivatal még 2020-ban. Tavaly év végén számoltunk be róla, hogy a német-angol HyImpulse 6,5 millió eurós támogatást nyert el Small Launcher-1 (rövidebb nevén SL1) kis teherbírású rakétájuk fejlesztéséhez, ma pedig a spanyol PLD Space jelentette be hivatalosan, hogy 1,3 millió euró támogatásról szóló szerződést írtak alá az űrhivatallal. Utóbbi cégnek pár héten belül ez már a második fejlesztési finanszírozása: január végén a spanyol kormány már megszavazott nekik 40,5 millió eurót a Miura-5 rakéta fejlesztésére, az ESA fent említett hozzájárulása pedig szintén ehhez a hordozóhoz kapcsolódik, egész pontosan annak hasznos teher rögzítőrendszerének finomításához, hogy a jövőbeli megrendelők számára szélesebb körű lehetőséget biztosítsanak. Ezen feladatot az Occam Space-szel együtt fogják elvégezni.

Az előzetes tervek alapján a PLD egy olyan könnyű szerkezetes, moduláris rögzítőrendszert fog kialakítani a Miura-5 orrkúpjában, mely szinte az összes létező kisműhold befogadására és kivetésére alkalmas lesz, ezt a Modular Solution for Payload Adapter (MOSPA) elnevezés is tükrözi.
A Miura-5 kis teherbírású rakéta bemutatkozására már jövő évben sort kerítene a cég, a felbocsátást az ESA Kourou Űrközpontjából hajtják majd végre.

A Miura-5 látványterve. Forrás: PLD Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye