A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést az Európai Űrügynökség, most újabb vállalat nyerte el támogatásukat.

Újabb európai rakétagyártó cég nyert el támogatást az ESA Boost! nevű programjának keretében, melyet az európai kereskedelmi űripar fellendítése és támogatása céljából hívott életre az űrhivatal még 2020-ban. Tavaly év végén számoltunk be róla, hogy a német-angol HyImpulse 6,5 millió eurós támogatást nyert el Small Launcher-1 (rövidebb nevén SL1) kis teherbírású rakétájuk fejlesztéséhez, ma pedig a spanyol PLD Space jelentette be hivatalosan, hogy 1,3 millió euró támogatásról szóló szerződést írtak alá az űrhivatallal. Utóbbi cégnek pár héten belül ez már a második fejlesztési finanszírozása: január végén a spanyol kormány már megszavazott nekik 40,5 millió eurót a Miura-5 rakéta fejlesztésére, az ESA fent említett hozzájárulása pedig szintén ehhez a hordozóhoz kapcsolódik, egész pontosan annak hasznos teher rögzítőrendszerének finomításához, hogy a jövőbeli megrendelők számára szélesebb körű lehetőséget biztosítsanak. Ezen feladatot az Occam Space-szel együtt fogják elvégezni.

Az előzetes tervek alapján a PLD egy olyan könnyű szerkezetes, moduláris rögzítőrendszert fog kialakítani a Miura-5 orrkúpjában, mely szinte az összes létező kisműhold befogadására és kivetésére alkalmas lesz, ezt a Modular Solution for Payload Adapter (MOSPA) elnevezés is tükrözi.
A Miura-5 kis teherbírású rakéta bemutatkozására már jövő évben sort kerítene a cég, a felbocsátást az ESA Kourou Űrközpontjából hajtják majd végre.

A Miura-5 látványterve. Forrás: PLD Space
Dark mode powered by Night Eye