A spanyol PLD Space több mint 40 millió eurós támogatásban részesült

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A PLD Space egy 40,5 millió eurós (43,8 millió dollár) visszatérítendő támogatásban részesült a spanyol kormánytól, mely a MIURA-5 hordozórakéta fejlesztésének elősegítését célozza. A január 27-i bejelentésben továbbá kitértek arra is, hogy az összeget azt követően ítélték meg számukra, hogy befejeződött a már említett MIURA-5 előzetes tervellenőrzése. Ami még ezenfelül kiderült a hozzájárulásról az az, hogy amint a hordozó megkezdi a kereskedelmi célú üzemelését, melyet jelenleg 2026-ra datálnak, onnantól számítva 10 év áll rendelkezésére a cégnek, hogy visszafizessék a kapott „kölcsönt”.

A MIURA-1 alacsony Föld körüli pályára legfeljebb 540 kilogramm hasznos terhet képes eljuttatni, első fokozata pedig a Rocket Lab Electron hordozójához hasonlóan az óceánból kihalászva újrafelhasználható lesz. Tervezéséhez kiváló alapot szolgáltatott a MIURA-1 szuborbitális rakéta, pontosabban a fejlesztése során nyert tapasztalatok. Ha pedig fejlesztés, a közleményben szó esett a jelenleg zajló folyamatokról is; a PLD a rakétát meghajtó TEPREL-C hajtómű alkatrészeinek tesztelésén fáradozik, de nyitás alatt áll a hordozó kezdeti gyártásának otthont adó új létesítményük is. A cég kiemelte továbbá azt is, hogy a tesztrepülések várhatóan már 2025-ben megkezdődhetnek a Guyana Űrközpontból. A különféle munkálatok támogatása érdekében létszámnövelés is tervben van, aminek hatására a mostani 165 fő 300 főre emelkedne.

A MIURA-1 startja. Forrás: PLD Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye