A Starlink 6-15 küldetéssel újabb Falcon-9 csatlakozott a „tízesek” csoportjához

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Kereskedelmi vagy más megbízások híján saját indításokat hajt végre az utóbbi hetekben a SpaceX: zsinórban a negyedik, házon belüli Starlink küldetésre került sor ma reggel, ami összességében az idei 46. volt már a cég számára. A főszereplő a Falcon-9 B1071 rakéta volt, mely – ahogy már a címben utaltunk rá – tizedik útját kezdte meg a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E startállásáról magyar idő szerint 6:09-kor. Érdekes módon nem a szám szerint soron következő 6-6 jelű Starlink küldetés kezdődött meg ezzel, hanem a 6-15, melyen éppen 15 darab Starlink v2 Mini műhold kapott helyet a raktérben.

A repülés és a visszatérés a már megszokott magabiztossággal zajlott le, így még egy taggal bővült azon Falconok csoportja, melyek legalább tíz küldetésen vannak túl. A misszió sikeres lezárását a szatellitek megfelelő pályán történő leválasztása jelentette. Legutóbbi cikkünkben már említettük, hogy mostantól már csak a hatodik műholdréteg kiépítése zajlik, amíg csak a Falcon-9-cel tud a SpaceX egyszerre legfeljebb 22 egységet pályára állítani, de amint a Starship már elér abba a megbízhatósági fázisba, hogy nagyobb számban juttathat Föld körüli pályára teljes méretű Starlink v2-ket, még jobban felpöröghet a konstelláció bővítése és fejlesztése.

A vastag ködrétegen áthatoló Falcon-9. Forrás: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye