A Starlink 6-17 küldetés egyben a rekordot jelentő 17. repülést is jelentette egy Falcon-9 számára

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Megállíthatatlan a SpaceX: továbbra is 3-4 naponta bocsát fel újabb és újabb adag Starlink v2 Mini műholdakat alacsony Föld körüli pályára, a sor egy ma reggeli indítással folytatódott. Bár szinte már unalomba kezd fulladni ennyi rakétaindítás, a Rocket Lab tegnapi sikertelen pályára állítása emlékeztetett minket arra, mennyire bonyolult még mindig egy sikeres orbitális indítás végrehajtása. Ennek fényében pedig még inkább felértékelődik a SpaceX elképesztő statisztikája és sikerességi sorozata.

A soron következő Starlink-küldetés a 6-17 jelet viselte, mely egyúttal újabb rekordot is jelentett. Akár véletlenül, akár nem, de épp azt a B1058 jelzésű Falcon-9-et indította a cég, melynek ez volt a 17. startja, ez pedig minden eddiginél több repülést jelent, amennyit ugyanaz a hordozó végrehajtott. A flottavezérnek előlépő rakéta a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról kezdte meg útját magyar idő szerint 5:38-kor (percre pontosan úgy, mint az ezt megelőző indítás alkalmával). Semmilyen műszaki probléma nem akadályozta meg a rakéta két fokozatát abban, hogy a számukra kijelölt feladatokat tökéletesen teljesítsék, az első fokozat az emelkedési fázis után a visszatérést is gond nélkül abszolválta az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, mely zsinórban a 152., összességében a 226. sikeres leszállást jelentette. A második fokozat egy 284×293 km-es, közel kör alakú pályára állította a 22 Starlink műholdat, így bebiztosítva az újabb hibátlan missziót.

További számadatokat tekintve a SpaceX számára ez volt az idei 66., összesen pedig már a 270. küldetés, melyből a Falcon-9-cel a 258. felbocsátást hajtották végre. A mai 22 Starlink műholddal együtt már 5135 darabot indítottak, melyből 4786 kering alacsony Föld körüli pályán. A konstelláció bővítése hétvégén folytatódhat két egymást követő Starlink-küldetéssel, az Egyesült Államok mindkét partjáról.

A flottavezér Falcon-9 B1058.17. Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye