A Starlink visszakapta az engedélyt a franciaországi működésre

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A SpaceX Starlink szélessávú hálózata június 2-án visszakapta a működési engedélyt Franciaországban, melyet egy 1 hónapig tartó nyilvános konzultáció előzött meg. Erre azért volt szükség, mert a francia Államtanács (Conseil d’État) visszavonta a Starlink spektrumengedélyét az országban.

Az ARCEP, mely a távközlés, a postai szolgáltatások és a nyomtatott sajtó terjesztésének szabályozásáért felel Franciaországban, 2021 februárjában engedélyezte a Starlink hálózatát, azonban az említett Államtanács április 5-én visszavonta ezt az engedélyt, miszerint az ügynökségnek először nyilvános konzultációt kellett volna indítania. Erre az ítéletre azután került sor, miután két francia környezetvédelmi aktivista szervezet fellebbezést nyújtott be, melyben többek között olyan dolgokra hivatkoztak, mint a konstelláció éjszakai égboltra gyakorolt hatásai, valamint az űrszemét kérdése.

Miután a kért konzultáció teljesült, az rávilágított a szolgáltatások iránti keresletre, főleg azokon a földi hálózatok által kiszolgált területeken, ahol nem megfelelő a hozzáférés. Ennek okán az ARCEP közölte, hogy a Starlink hálózat ismét megkapja a spektrumengedélyt Franciaországban, melyet 10 évre ítéltek meg.

Forrás: Starlink

Dark mode powered by Night Eye