A Starship által szállított hasznos terhek, melyek a jövőben a Holdra utaznak

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Az Astrolab friss bejelentésében jelezte, hogy összesen nyolc ügyféllel kötött megállapodást, melynek keretében a FLEX (Flexible Logistics and Exploration) névre hallgató holdjárójuk különféle hasznos terheket fog telepíteni a Hold felszínére. Magáról a roverről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, így most az induló rakományról, és a megrendelőkről informálunk titeket. Az említett nyolc partner közül az Argo Space, az Astroport, az Avalon Space, az Interstellar Lab és a LifeShip már közzétette a hasznos terheinek részleteit, azonban a további három megbízó csak a későbbiekben kíván tájékoztatást adni az ezzel kapcsolatos adatokról. Amit még érdemes megemlíteni, hogy a nyolc szerződés összértéke meghaladja a 160 millió dollárt.

Az Argo Space a holdjárót egy demonstrációs hasznos teher telepítésére kívánja használni, amelynek elsődleges célja az alacsony koncentrációjú víz kinyerése a regolitból. A vállalat elmondása alapján mindez fontos lépés lenne azon törekvésük irányába, hogy az így nyert víz kereskedelmi célokra, és a holdi gazdaság számára is felhasználható legyen.

Az Astroport a holdi infrastruktúra előremozdítását tűzte ki célul, így az ott található regolit megolvasztására tenne kísérletet, hogy téglákat készítsen az utak, az indítóállások, illetve a menedékhelyek építéséhez. A regolit tulajdonságainak megértése érdekében egy saját fejlesztésű szitálási és szemcseszétválasztási technológia koncepcióját szeretnék demonstrálni és validálni. Ennek alkalmával elkülönítésre kerülnek majd a holdi téglák gyártásához ideális szemcsék, a kísérlethez szükséges regolitot pedig a FLEX robotkarja fogja összegyűjteni.

A cég hasznos terhei között továbbá szerepel egy holdszimuláns bazalttégla is, amelyet kifejezetten az égi kísérőnk felszínén való elhelyezésre szánnak, hogy jelezzék az első út kezdetét a Holdon. „A személyre szabott téglaprogramunk vásárlója az Artemis Egyezményt aláírók egyike, aki megrendeli az országa bazalttalajából készülő téglát.” – mondta Sam Ximenes, az Astroport vezérigazgatója.

A torontói székhelyű Avalon Space a rover közreműködésével egy sor kísérletet fog végrehajtani, melyek a kialakulóban lévő holdi gazdaságra összpontosítanak.

Az Interstellar Lab és a floridai Kennedy Űrközpont a FLEX segítségével két darab kis méretű növénykabint helyeznek el égi kísérőnk felszínén, hogy aztán megmérjék a holdi környezet hatását a növény fenotípusára és molekuláris összetételére.

A kaliforniai San Diegóban működő LifeShip egy DNS-bankot és adatarchívumot tartalmazó kapszulát kíván a Hold felszínére juttatni. Ben Haldeman, a LifeShip vezérigazgatója ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a www.lifeship.com oldalon mindenki hozzáadhatja a DNS-ét a küldetéshez, illetve fotók és történetek csatolására is lehetőség van.

Forrás: Astrolab
Dark mode powered by Night Eye