A Starship által szállított hasznos terhek, melyek a jövőben a Holdra utaznak

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Az Astrolab friss bejelentésében jelezte, hogy összesen nyolc ügyféllel kötött megállapodást, melynek keretében a FLEX (Flexible Logistics and Exploration) névre hallgató holdjárójuk különféle hasznos terheket fog telepíteni a Hold felszínére. Magáról a roverről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, így most az induló rakományról, és a megrendelőkről informálunk titeket. Az említett nyolc partner közül az Argo Space, az Astroport, az Avalon Space, az Interstellar Lab és a LifeShip már közzétette a hasznos terheinek részleteit, azonban a további három megbízó csak a későbbiekben kíván tájékoztatást adni az ezzel kapcsolatos adatokról. Amit még érdemes megemlíteni, hogy a nyolc szerződés összértéke meghaladja a 160 millió dollárt.

Az Argo Space a holdjárót egy demonstrációs hasznos teher telepítésére kívánja használni, amelynek elsődleges célja az alacsony koncentrációjú víz kinyerése a regolitból. A vállalat elmondása alapján mindez fontos lépés lenne azon törekvésük irányába, hogy az így nyert víz kereskedelmi célokra, és a holdi gazdaság számára is felhasználható legyen.

Az Astroport a holdi infrastruktúra előremozdítását tűzte ki célul, így az ott található regolit megolvasztására tenne kísérletet, hogy téglákat készítsen az utak, az indítóállások, illetve a menedékhelyek építéséhez. A regolit tulajdonságainak megértése érdekében egy saját fejlesztésű szitálási és szemcseszétválasztási technológia koncepcióját szeretnék demonstrálni és validálni. Ennek alkalmával elkülönítésre kerülnek majd a holdi téglák gyártásához ideális szemcsék, a kísérlethez szükséges regolitot pedig a FLEX robotkarja fogja összegyűjteni.

A cég hasznos terhei között továbbá szerepel egy holdszimuláns bazalttégla is, amelyet kifejezetten az égi kísérőnk felszínén való elhelyezésre szánnak, hogy jelezzék az első út kezdetét a Holdon. „A személyre szabott téglaprogramunk vásárlója az Artemis Egyezményt aláírók egyike, aki megrendeli az országa bazalttalajából készülő téglát.” – mondta Sam Ximenes, az Astroport vezérigazgatója.

A torontói székhelyű Avalon Space a rover közreműködésével egy sor kísérletet fog végrehajtani, melyek a kialakulóban lévő holdi gazdaságra összpontosítanak.

Az Interstellar Lab és a floridai Kennedy Űrközpont a FLEX segítségével két darab kis méretű növénykabint helyeznek el égi kísérőnk felszínén, hogy aztán megmérjék a holdi környezet hatását a növény fenotípusára és molekuláris összetételére.

A kaliforniai San Diegóban működő LifeShip egy DNS-bankot és adatarchívumot tartalmazó kapszulát kíván a Hold felszínére juttatni. Ben Haldeman, a LifeShip vezérigazgatója ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a www.lifeship.com oldalon mindenki hozzáadhatja a DNS-ét a küldetéshez, illetve fotók és történetek csatolására is lehetőség van.

Forrás: Astrolab
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye