A Starship „árnyékában” két Starlink indítás is része a SpaceX hétvégi programjának

Kapcsolódó

A nap képe #1501 – OneWeb ST-31

A Szojuz-2.1b rakéta, mely 36 db OneWeb műholdat szállított...

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

Ismét egy-egy Falcon-9 bevetés van tervben Floridából és Kaliforniából is.

Bár az űripar iránt érdeklődők figyelmét a napokban (és főleg ma) a Starship 2. tesztrepülése köti le, a háttérben két újabb Starlink-küldetés végrehajtását is kitűzte a hétvégére a SpaceX. Ezek közül az első, a Starlink 6-28 ma reggel el is indult, a másik, 7-7 jelű küldetésre pedig legkorábban holnap reggel kerülhet sor.

Starlink 6-28

Az eredetileg péntekre kitűzött misszió végül ma reggel 6:05-kor vette kezdetét. A Falcon-9 B1069 hordozó tizenegyedik útját kezdte meg az SLC-40 indítóállásról 23 darab Starlink műholddal, mely ahogy már többször mi is megírtuk, a rakéta teherkapacitásának szinte maximális kihasználását jelenti újrahasználható módban. A nagy teher nem okozott gondot a Falconnak, és a kijelölt 285×293 km-es, 43° hajlásszögű pályára állította a konstelláció hatodik rétegének legújabb tagjait. Az első fokozat ismét rátalált a Just Read The Instructions drónhajóra, mely ~612 km-re várakozott rá az Atlanti-óceánon. Később a műholdak 530 km-es pályán fognak üzembe állni. 
A mai start kereken a Falcon-9 80., illetve a Falcon Heavy indításokkal együtt a 84. felbocsátását jelentette. A 257. első fokozat visszatérések közül összességében a 245., zsinórban a 172. sikert láthattuk ma.

Fotó: SpaceX

Starlink 7-7

Mint feljebb írtuk, ez a küldetés legkorábban vasárnap reggel indulhat. A főszereplő a B1063 jelű Falcon-9, mely az egyik veterán hordozónak számít: 15. indítására kerül sor. Rakterében 22 Starlink egység kapott helyet, melyeket poláris pályára szánnak, ahogy azt a Vandenberg Űrhaderőbázisról induló küldetéseknél már megszokhattuk. Egyedüli drónhajóként természetesen ezúttal is az Of Course I Still Love You-t vontatták ki a Csendes-óceán kijelölt pontjára. 
Ha holnap lezajlik ez az indítás is, a fejleményekkel frissítjük cikkünket!

Frissítés nov. 20. 12:43: Végül szombaton és tegnap is halasztani kellett egy-egy nappal ezt a küldetést, de ma délelőtt 11:30-kor végre elindulhatott ez a Falcon-9-es is, mely tökéletesen hajtotta végre feladatát. A 22 műhold sikeres pályára állítását néhány perce erősítette meg hivatalosan is a SpaceX. A B1063 első fokozat tizenötödik alkalommal repült és tért vissza.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye