A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül fog hazatérni, ennek eredményeként az orosz szegmens repülési programja megváltozik.

A tavaly december 15-én történt hűtőfolyadék-szivárgás miatt az űrhajó hőszabályzó rendszere nem a legmegfelelőbben működik, ezért a biztonság kedvéért űrhajósok nélkül tér vissza a Földre. A múlt héten a kozmonauták leszállási tréninget tartottak a fedélzetén, hogy lellenőrizzék a rendszereit, hogy azok miként melegednek fel és hogyan emelkedik a hőmérséklet a kabin belsejében. A termikus teszt rendben lezajlott és nem kellett megszakítani.

Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin a teszt előtt. Forrás: TASZSZ

Az űrhajó lecsatlakozása az ISS orosz szegmensén található Rasszvet modulról magyar idő szerint kedden 11:57-kor fog megtörténni, majd 13:45-kor a visszatérő kabin landol a kazah sztyeppén. A Szojuz körülbelül 218 kg rakományt hoz vissza a Földre, köztük tudományos kísérleteket és az állomás egyéb olyan berendezéseit, amiket vagy kielemzenek, vagy újrahasznosítanak itt a Földön. A visszaérkezés során a kabin magasabb hőviszonyoknak lesz kitéve, ezért a Roszkoszmosz szakemberei felügyelni fogják a rendszereit és a hőmérsékletét, hogy minél több hasznos információhoz jussanak.
A három űrhajós számára nem csak az őket szeptemberben visszaszállító Szojuz MSz sorozatszáma változott meg, hanem az Expedíciós számuk is. Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin és Frank Rubio a 68-as expedícióról a 69-re vált át. Az őket követő Oleg Kononyenko, Nyikolaj Csub és Loral O’Hara már az Expedíció-70 küldetés alatt indulnak majd az ISS-re.

Az Állami Bizottság az orosz szegmens repülési programját felülvizsgálta, melynek során pár változtatást eszközöltek:

  • Április 6-án a tervek szerint a Szojuz MSz-23 űrhajót a Poiszk modulból a Pricsalba helyezik át. A műveletet manuálisan fogja végrehajtani Szergej Prokopjev, akivel a fedélzeten fog tartózkodni Dmitrij Petyelin és Frank Rubio.
  • A Szojuz MSz-23 újradokkolását az orosz program szerinit űrséták biztonságának biztosítása érdekében hajtják végre, mert az űrséták a Poiszk modulból fognak indulni.
  • Tavasszal és nyáron több űrsétát fog végrehajtani Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin, melynek fő feladata a Nauka modul integrálása az ISS orosz szegmensébe. A modul egy radiátorral és egy légzsilippel lesz felszerelve, amely a Rasszvet modulból kerül át az ERA robotkar segítségével.
  • A Progressz MSz-23 és a Progressz MSz-24 teherűrhajók felbocsátása, május 24-én és augusztus 23-án lesz.
  • A Szojuz MSz-24 személyzete: Oleg Kononyenko, Nyikolaj Csub és Loral O’Hara, szeptember 15-én indul az ISS-re.
  • A Szojuz MSz-23 személyzete: Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin és Frank Rubio, szeptember 27-én tér haza.
A Szojuz MSz-22 megváltozott emblémája. Forrás: Roszkoszmosz

A Szojuz MSz-22 balesetéhez kapcsolódó korábbi hírek:

Dark mode powered by Night Eye