A Szövetségi Kommunikációs Bizottság visszavonja a Starlink 886 millió dolláros állami támogatását

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A hatóság kétségbe vonja, hogy a SpaceX műholdas rendszere képes-e minden támogatási területen nagy sebességű, rövid várakozási idejű internetszolgáltatást biztosítani.

Nagy visszhangot keltett még kedden az a hír, hogy az FCC megvonja a közel 900 millió dolláros támogatást a SpaceX-től, melyet még a Trump-adminisztráció alatt szavaztak meg a cégnek. Az ügy egészen 2020 decemberéig nyúlik vissza, ekkor ítélték meg a Starlink-rendszer támogatására szánt 885,51 millió dollárt a Rural Digital Opportunity Fund-ból (RDOF, vagyis egyfajta elszigeteltebb területeknek szánt digitális fejlesztési alap). Azonban ezt azzal a kitétellel szavazták meg, hogy a SpaceX-nek még szüksége volt az FCC jóváhagyására egy hosszú távú kérelemhez, hogy megkapja a pénzt, amely a nagy sebességű, szélessávú hozzáféréssel alig, vagy egyáltalán nem rendelkező területeken történő telepítés támogatására szolgál. Ezt a kérelmet azonban 2022 augusztusában elutasította a Biden-kormányzat által felállított testület, ami ellen a SpaceX fellebbezett. Most utóbbit is elutasította az FCC, ahogy Jessica Rosenworcel, a Bizottság elnöke fogalmazott: „Az FCC alapos jogi, technikai és szakpolitikai felülvizsgálat alapján annak megállapítására jutott, hogy a kérelmező (SpaceX – a szerk.) csaknem egy évtizede nem tudta teljesíteni vállalásait a közel 900 millió dolláros egyetemes szolgáltatási alap fejében.”

A SpaceX nem sokkal később kiadott közleményében ezt írja: „Ez a döntés közvetlenül aláássa az RDOF célját: összekötni az internetes szolgáltatásokhoz alig, vagy egyáltalán nem  jutó amerikaiakat. A Starlink bizonyíthatóan az egyik – ha nem a legjobb – megoldás az RDOF céljainak eléréséhez. Valójában a Starlink vitathatatlanul az egyetlen életképes lehetőség arra, hogy azonnal összekapcsolja a vidéki és távoli területeken élő és dolgozó amerikaiakat egy olyan országban, ahol a nagy sebességű, alacsony késleltetésű (vagy rövid várakozási idejű) internet megbízhatatlan, megfizethetetlen vagy korábban teljesen elérhetetlen volt. Pontosan azon embereknek jelent megoldást a Starlink hálózat, akiket az RDOF-nak  támogatnia kellene.”

A Starlink finanszírozása 35 államban közel 643.000 vidéki otthon és vállalkozás kiépítésének támogatására irányult. A 2022. augusztusi döntés, amely elutasította a támogatást, a Starlinket „alacsony föld körüli pályára épülő LEO-műholdtechnológiának” nevezte, „elismert kapacitáskorlátokkal”. Az FCC megkérdőjelezte a Starlink azon képességét, hogy folyamatosan alacsony késleltetésű szolgáltatást nyújtson a szükséges 100 Mbps letöltési és 20 Mbps feltöltési sebesség mellett. A sors fintora, hogy az egyre több felhasználó a jelenlegi kapacitások mellett már hátrányosan érinti a SpaceX-et, és ahogy Elon Musk is korábban elismerte, a rendszer már több alkalommal elérte teljesítménye csúcsát, és több millió felhasználó elérése esetén kihívásokkal kell szembenézniük.

Az FCC döntéshozó testülete 3-2 arányban szavazott a támogatás megvonása mellett. A három szavazat egyikét Brendan Carr tisztviselő adta, aki X-en is hangoztatta a Muskkal szembeni fellépést és szigorítást, főleg a Biden-kormányzat többszöri nyílt kritizálása miatt. Egy biztos állítás szerint Musk egy alkalommal az FCC-t is megvádolta azzal, miszerint a testület teljesen figyelmen kívül hagyta a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a Starlink-rendszer valóban képes lehet arra, hogy 2025 végéig megfelelő volumenű, nagy sebességű internetszolgáltatást nyújtson a szükséges területeken.
Ma a Szövetségi Kommunikációs Bizottság felteszi magát azon adminisztratív ügynökségek, hivatalok növekvő listájára, amelyek fellépnek Elon Musk vállalkozásai ellen” – írta bejegyzésében Carr.
Az FCC elutasító nyilatkozata szerint az ügynökség a döntés idején rendelkezésre álló legfrissebb adatokat használta meglévő hálózati teljesítményének értékelésére. A felhasználók által kezdeményezett sebességtesztekkel megállapították, hogy a Starlink sebessége csökken, ahogy egyre többen használják a szolgáltatást. Emellett más üvegszálas szolgáltatásokkal összehasonlítva „a Starlink nem tudott olyan példákat felmutatni, ahol a technológiája a szükséges színvonalon nyújtott szolgáltatást az Egyesült Államokban.”

A döntés azért is kapott még nagyobb médiafigyelmet, mert amíg a lakossági téren nyújtott szolgáltatás miatt folyamatos kritika éri a hatóságok részéről a SpaceX-et, addig a Starlink katonai felhasználása komoly előnyt és lehetőséget jelent a hadsereg számára nemzetvédelmi és nemzetközi téren is (lásd Starshield és az orosz-ukrán háborúban nyújtott szerep). Így eléggé kettős mérce jellemző a cég és a Starlink megítélésére attól függően, hogy kinek milyen érdekében áll a rendszer működése.

Dark mode powered by Night Eye