Felvétel készült a Tejútrendszer közepén található fekete lyukról

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Szenzációs fotót tett közzé ma a National Science Fundation. Galaxisunk, azaz a Tejútrendszer közepén eddig még „csak” felfedezett szupermasszív fekete lyukról készült felvétel az Event Horizon távcső segítségével. Az objektumot Sagittarius A*-nak (röviden Sgr A-nak) nevezik. Ez a felvétel nagyban segítheti a csillagászokat és tudósokat, hogy megértsék, hogyan alakult ki a Tejútrendszer és hogyan változik, változhat az idők során. Miközben a Sgr A* nagyjából 4 milliószor akkora tömegű, mint a Nap, észlelése mégis rendkívül nehéz volt, mert az eddig felfedezett fekete lyukak mérete alapján kicsinek számít. Emellett gyorsan mozgó gázok veszik körül. A Földtől mintegy 25640 fényévre található objektum az eddigi legközelebbi megfigyelt szupermasszív fekete lyuk. A kutatók a megfigyeléshez több földi távcsövet is igénybe vettek.

A nyilvánosságra hozott felvételen fényes gyűrű látható egy fekete pont körül, amit a fekete lyuk árnyéka, ezzel egyértelműen bebizonyosodott az objektum létezése. A szupermasszív fekete lyukak létezését először 2019. április 10-én bizonyították be, amikor a Virgo-galaxishalmazban a Messier 87 galaxis közepén felfedeztek egy ilyen objektumot, 55 millió fényévre a Földtől. A mostani felfedezés számos kérdést felvet a tudósok körében, és felgyorsíthatja a Next Generation Event Horizon távcső fejlesztését és építését.

A Sagittarius A* szupermasszív fekete lyuk. Forrás: National Science Foundation

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye