A tervek szerint ősszel újabb „aranylemez” indul kozmikus útjára

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Az Europa Clipper jelen tervek szerint idén októberben indul egy Falcon Heavy hasznos terheként, úti célja pedig a Jupiter Europa nevű holdja lesz. Azon felül, hogy felszerelték utóbbi tüzetes vizsgálatára szánt műszerekkel, különféle üzenetek is helyet kaptak rajta, melyeket a Voyager-program űrszondáihoz hasonlóan egy lemez felülete hordoz.

A tantálból készült lemez kb. 1 mm vastag, mérete pedig 18 x 28 cm, és mindkét oldalán grafikai elemeket láthatunk, mint például a Föld és az Europa kapcsolatát kiemelő alkotást, vagy Ada Limón kézzel írt, „In Praise of Mystery: A Poem for Europa” című versét. Természetesen ez nem minden, hiszen több mint 2,6 millió, a világ minden tájáról beküldött név is „meglátogatja” a gázóriást, és holdját egy mikrochip segítségével, ami egy palackot ábrázoló illusztráció középpontjában lesz elhelyezve.

A nyelvészek továbbá a „víz” szóról is gyűjtöttek felvételeket, egészen pontosan 103 nyelven, az ezzel kapcsolatos hanghullámokat pedig vizuálisan ábrázolva rágravírozták a lemez felületére. Ha kíváncsiak vagytok a hanganyagra, ide kattintva meghallgathatjátok. Mivel a küldetés egyik központi eleme az élethez szükséges feltételek keresése, így a Drake-formula is bevésésre került, ezenkívül látható még a csillagközi kommunikációhoz ideálisnak vélt rádiófrekvenciák ábrázolása, jelképezve, hogy az emberiség ezt a sávot használja a kozmoszból érkező üzenetek figyelésére. A csillagászatban a „water hole” kifejezés egy olyan frekvenciatartományra utal, amely viszonylag csendes a háttérzajoktól, ezért egyes kutatók megfelelőnek tartják az imént említett kommunikációhoz. Végül, de nem utolsó sorban a lemezen szerepel a bolygókutatás egyik alapítójának, Ron Greeley-nek (1939-2011) a portréja is. A Galileo űrszonda csapatának tagjaként ő vezette és dolgozta ki az Europa képalkotásának stratégiáját, korai erőfeszítései pedig megalapozták az Europa Clipper küldetést.

Képek forrása: NASA/JPL
Dark mode powered by Night Eye