A tervek szerint ősszel újabb „aranylemez” indul kozmikus útjára

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Az Europa Clipper jelen tervek szerint idén októberben indul egy Falcon Heavy hasznos terheként, úti célja pedig a Jupiter Europa nevű holdja lesz. Azon felül, hogy felszerelték utóbbi tüzetes vizsgálatára szánt műszerekkel, különféle üzenetek is helyet kaptak rajta, melyeket a Voyager-program űrszondáihoz hasonlóan egy lemez felülete hordoz.

A tantálból készült lemez kb. 1 mm vastag, mérete pedig 18 x 28 cm, és mindkét oldalán grafikai elemeket láthatunk, mint például a Föld és az Europa kapcsolatát kiemelő alkotást, vagy Ada Limón kézzel írt, „In Praise of Mystery: A Poem for Europa” című versét. Természetesen ez nem minden, hiszen több mint 2,6 millió, a világ minden tájáról beküldött név is „meglátogatja” a gázóriást, és holdját egy mikrochip segítségével, ami egy palackot ábrázoló illusztráció középpontjában lesz elhelyezve.

A nyelvészek továbbá a „víz” szóról is gyűjtöttek felvételeket, egészen pontosan 103 nyelven, az ezzel kapcsolatos hanghullámokat pedig vizuálisan ábrázolva rágravírozták a lemez felületére. Ha kíváncsiak vagytok a hanganyagra, ide kattintva meghallgathatjátok. Mivel a küldetés egyik központi eleme az élethez szükséges feltételek keresése, így a Drake-formula is bevésésre került, ezenkívül látható még a csillagközi kommunikációhoz ideálisnak vélt rádiófrekvenciák ábrázolása, jelképezve, hogy az emberiség ezt a sávot használja a kozmoszból érkező üzenetek figyelésére. A csillagászatban a „water hole” kifejezés egy olyan frekvenciatartományra utal, amely viszonylag csendes a háttérzajoktól, ezért egyes kutatók megfelelőnek tartják az imént említett kommunikációhoz. Végül, de nem utolsó sorban a lemezen szerepel a bolygókutatás egyik alapítójának, Ron Greeley-nek (1939-2011) a portréja is. A Galileo űrszonda csapatának tagjaként ő vezette és dolgozta ki az Europa képalkotásának stratégiáját, korai erőfeszítései pedig megalapozták az Europa Clipper küldetést.

Képek forrása: NASA/JPL
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye