A tervezettnél hamarabb ért véget az Ingenuity 53. repülése

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Ahogy a napokban írtunk róla, az Ingenuity újabb két sikeres küldetést teljesített. A legfrissebb információk szerint azonban az 53. misszió nem volt problémáktól mentes, ugyanis az hamarabb véget ért, mint tervezték.

Ingenuity helikopter az 54. repülés előtt.
Az Ingenuity helikopterről készült kép, amely a Perseverance marsjáró fedélzetén lévő Mastcam-Z műszerrel készült 2023. augusztus 2-án, a küldetés 871. marsi napján (sol), azaz egy nappal az 54. repülés előtt. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

A tervek

A helikopter 53. repülését eredetileg egy 136 másodpercig tartó felderítő küldetésnek tervezték, és a Mars felszínéről készített volna felvételeket a Perseverance tudományos csapata számára. A repülési profil szerint 203 métert kellett volna megtennie észak felé, 5 méteres magasságban és 2,5 m/s sebességgel. Ezután le kellett volna ereszkednie 2,5 méterre, ott lebegnie miközben képeket készít egy szikla felszínéről. Ezt követően 10 méteres magasságba kellett volna emelkednie, és a veszélyelhárító rendszerének segítségével biztonságos helyen landolnia.

A valóság

A fenti forgatókönyv azonban nem valósult meg. Az Ingenuity végrehajtotta útjának első felét, és 5 méteres magasságban 142 métert tett meg észak felé. Ezután azonban aktiválódott a repülési vészhelyzeti program, és az Ingenuity 74 másodperc után automatikusan leszállt.

Már a kezdetektől fogva be van építve a helikopter rendszerébe egy úgynevezett „LAND_NOW” nevű parancs. Ennek segítségével, ha a néhány tucat rendellenes forgatókönyv bármelyike bekövetkezne, a jármű a lehető leghamarabb landol a Vörös Bolygó felszínén.

„Az 53-as repülés során találkoztunk egy ilyennel, és a helikopter a terveknek megfelelően működött, azonnali leszállást hajtott végre.” – mondta Teddy Tzanetos, az Ingenuity csapatának vezető professzora.

A képet mintegy 5 méteres magasságban az Ingenuity készítette a Perseverance marsjárójáról – felül, középen jobbra látható – az 54. repülése során, 2023. augusztus 3-án, a küldetés 872. marsi napján (sol). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

A hiba oka

Az Ingenuity csapata biztos benne, hogy az idő előtti leszállást az váltotta ki, hogy a helikopter navigációs kamerájával (Navcam) készített képkockák nem a várt módon szinkronizálódtak a tehetetlenségi mérőegységéből származó adatokkal. Ez az egység méri az Ingenuity gyorsulását, dőlését, fordulását. Ezek az adatok teszik lehetővé annak meghatározását, hogy a helikopter milyen gyorsan mozog, hogyan tájékozódik és hol van a térben.

Nem ez volt az első eset, hogy a jármű navigációs kamerájával kapcsolatban repülés közbeni képfeldolgozási hibák jelentkeztek. 2021. május 22-én több képkocka is kiesett repülés közben, ami a 6. misszió vége felé túlzott billegést és dőlést eredményezett. A hiba arra volt visszavezethető, hogy a színes kamerával, repülés közben készített 13 megapixeles felvételek rögzítése és feldolgozása jelentősen túlterhelte a helikopter processzorát. Ennek az eredménye az lett, hogy a navigációs kamerával készített fekete-fehér, a navigációhoz elengedhetetlenül szükséges felvételeket egyszerűen a CPU nem tudta időben, maradéktalanul feldolgozni.

Ezt a hibát azonban egy szoftverfrissítéssel kiküszöbölték. Legalábbis eddig úgy tűnt, a javítás a következő 46 repülés során jól működött. Az 53. repülésen azonban a kiesett navigációs képek mennyisége meghaladta a szoftverjavítás által megengedett mértéket.

Jövőbeli küldetések

Az Ingenuity csapata azon dolgozik, hogy jobban megértsék, mi történt az 53. repülés során. Ezért is volt szükség az 54. küldetésre, melynek során a helikopter csak felemelkedett és közel fél percig lebegett, majd leszállt. A misszió sikerével a mérnökök biztosak benne, hogy az Ingenuity készen áll arra, hogy tovább szárnyaljon a Marson.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye