A titkosított kínai űrrepülőgép kivetési és elkapási gyakorlatot tartott egy rejtélyes tárggyal

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A műveletekre egy éles szemű amerikai csillagász és USA Űrhadereje is felfigyelt.

Tavaly december 14-én indult (szintén eléggé kevés információval övezve) a kínaiak kísérleti űrrepülőgépe, mely az elmúlt napokban a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) által sem említett műveleteket hajtott végre egy rejtélyes eszközzel vagy tárggyal. 

Az Amerikai Űrhaderő világűr-felügyeleti csoportja a különös objektumot katalogizálta is (nemzetközi jelzés 2023-195G) május 24-én pénteken, a kínai űrrepülőgép keringésének 164. napján. 
Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa, csillagásza és űrtevékenység-követő szakember jelezte először az eseményt. McDowell az X-en (korábbi Twitter) azt feltételezte, hogy az objektum egy műholdhoz hasonló kivetést teszteltek, vagy a speciális eszköz egy hardverdarab is lehet, amelyet a küldetés befejezése és a deorbitálás előtt löktek ki.

Annyi bizonyos, hogy az objektumot kivetés mellett elkapásra is használja az űrrepülőgép, hiszen az első észlelés óta többször is felbukkant külön tárgyként a jármű közelében. Ahogy említettük, Kína semmilyen információt nem erősített meg, és a lehető legnagyobb titokban tartja az egész küldetést. Maga a jármű kialakítása sem ismert teljesen, a legtöbben az amerikai X-37B felderítő űrrepülőgéphez hasonlónak vélik, a néhány rendelkezésre álló információról, műszaki paraméterről ebben a cikkben írtunk. 

Illusztráció a kínai űrrepülőgépről.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye