A TransAstra űrszemét elfogására szolgáló zsákok gyártásába kezd

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Egy startup cég, név szerint a TransAstra nyerte el a NASA szerződését, melynek értéke 850 000 dollár, és egy űrszemét elfogására szolgáló zsák gyártására irányul. A felfújható eszközt a földön fogják demonstrálni, aminek során tesztelik hogyan tud egy nem „együttműködő” objektumot körülvenni.

A kisebb méretű zsákok segítségével visszaszerezhetőek lennének a CubeSatok, a nagyobbak pedig kiégett rakétafokozatok, vagy már nem működő geostacionárius távközlési műholdak befogására lennének alkalmasak. Ezek az eszközök továbbá bizonyos előnyöket is kínálnak más orbitális törmelékeltakarítási módszerekkel szemben.

„Nem szükséges, hogy a célpontnak legyen olyan rögzítőeleme, amelybe bele lehet kapaszkodni. Nem igényel dokkolást, ami egy precíziós manőver.” – mondta Joel Sercel, a TransAstra alapítója és vezérigazgatója. „Viszont elég precíznek kell lenned ahhoz, hogy kinyisd a zsákot, majd a tárgy köré navigáld, és becsukd. Ha a céltárgy például gyorsan forog, akkor az elfogó zsáknak bizonyos mértékig illeszkednie kell a pörgéséhez, az elemzésünk szerint.” – tette hozzá.

A TransAstra javaslata szerint egyetlen zsákkal több objektumot is befognának, melynek fő indokául az üzemanyagtakarékosságot jelölték meg. További indítvány hogy a cég Worker Bee űreszközére szereljék az említett zsákokat, mely a ThinkOrbital ún. ThinkPlatformjára szállítaná a befogott törmeléket. Utóbbi tervezett átmérője 37 méter, térfogata pedig 4000 m³ lenne, amit ellátnának a tárgyak vizsgálatához, javításához és újrahasznosításához szükséges eszközökkel is.

Forrás: TransAstra
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye