A TransAstra űrszemét elfogására szolgáló zsákok gyártásába kezd

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Egy startup cég, név szerint a TransAstra nyerte el a NASA szerződését, melynek értéke 850 000 dollár, és egy űrszemét elfogására szolgáló zsák gyártására irányul. A felfújható eszközt a földön fogják demonstrálni, aminek során tesztelik hogyan tud egy nem „együttműködő” objektumot körülvenni.

A kisebb méretű zsákok segítségével visszaszerezhetőek lennének a CubeSatok, a nagyobbak pedig kiégett rakétafokozatok, vagy már nem működő geostacionárius távközlési műholdak befogására lennének alkalmasak. Ezek az eszközök továbbá bizonyos előnyöket is kínálnak más orbitális törmelékeltakarítási módszerekkel szemben.

„Nem szükséges, hogy a célpontnak legyen olyan rögzítőeleme, amelybe bele lehet kapaszkodni. Nem igényel dokkolást, ami egy precíziós manőver.” – mondta Joel Sercel, a TransAstra alapítója és vezérigazgatója. „Viszont elég precíznek kell lenned ahhoz, hogy kinyisd a zsákot, majd a tárgy köré navigáld, és becsukd. Ha a céltárgy például gyorsan forog, akkor az elfogó zsáknak bizonyos mértékig illeszkednie kell a pörgéséhez, az elemzésünk szerint.” – tette hozzá.

A TransAstra javaslata szerint egyetlen zsákkal több objektumot is befognának, melynek fő indokául az üzemanyagtakarékosságot jelölték meg. További indítvány hogy a cég Worker Bee űreszközére szereljék az említett zsákokat, mely a ThinkOrbital ún. ThinkPlatformjára szállítaná a befogott törmeléket. Utóbbi tervezett átmérője 37 méter, térfogata pedig 4000 m³ lenne, amit ellátnának a tárgyak vizsgálatához, javításához és újrahasznosításához szükséges eszközökkel is.

Forrás: TransAstra
Dark mode powered by Night Eye