A TransAstra űrszemét elfogására szolgáló zsákok gyártásába kezd

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Egy startup cég, név szerint a TransAstra nyerte el a NASA szerződését, melynek értéke 850 000 dollár, és egy űrszemét elfogására szolgáló zsák gyártására irányul. A felfújható eszközt a földön fogják demonstrálni, aminek során tesztelik hogyan tud egy nem „együttműködő” objektumot körülvenni.

A kisebb méretű zsákok segítségével visszaszerezhetőek lennének a CubeSatok, a nagyobbak pedig kiégett rakétafokozatok, vagy már nem működő geostacionárius távközlési műholdak befogására lennének alkalmasak. Ezek az eszközök továbbá bizonyos előnyöket is kínálnak más orbitális törmelékeltakarítási módszerekkel szemben.

„Nem szükséges, hogy a célpontnak legyen olyan rögzítőeleme, amelybe bele lehet kapaszkodni. Nem igényel dokkolást, ami egy precíziós manőver.” – mondta Joel Sercel, a TransAstra alapítója és vezérigazgatója. „Viszont elég precíznek kell lenned ahhoz, hogy kinyisd a zsákot, majd a tárgy köré navigáld, és becsukd. Ha a céltárgy például gyorsan forog, akkor az elfogó zsáknak bizonyos mértékig illeszkednie kell a pörgéséhez, az elemzésünk szerint.” – tette hozzá.

A TransAstra javaslata szerint egyetlen zsákkal több objektumot is befognának, melynek fő indokául az üzemanyagtakarékosságot jelölték meg. További indítvány hogy a cég Worker Bee űreszközére szereljék az említett zsákokat, mely a ThinkOrbital ún. ThinkPlatformjára szállítaná a befogott törmeléket. Utóbbi tervezett átmérője 37 méter, térfogata pedig 4000 m³ lenne, amit ellátnának a tárgyak vizsgálatához, javításához és újrahasznosításához szükséges eszközökkel is.

Forrás: TransAstra
Dark mode powered by Night Eye