A ULA pályára állította az Amerikai Űrhaderő műholdpárosát

Kapcsolódó

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Egy napos halasztás után végül múlt éjjel elindulhatott a ULA (United Launch Alliance) idei negyedik, USSF-12 jelű küldetése az Amerikai Űrhaderő megbízásából. Bár a kedvező időjárás valószínűsége a start előtt pár órával mindössze 20% volt, de végül a két órás indítási ablak közepén, 1:15-kor felemelkedhetett az Atlas-V 541 konfigurációja, amit a ULA „Dominator”-nek becéz. A hasznos teher ezúttal két kísérleti bemutató műholdból állt, amiket az Űrhaderő jövőbeli nemzetbiztonsági küldetésekhez szükséges rendszerek tesztjeként bocsátott fel (ezekről szintén a fentebb hivatkozott küldetésprofilban olvashattok).

A 2002 óta üzemelő Atlas-V rakéta ezúttal is gond nélkül hagyta el az indítóállást és kezdte meg az emelkedését. Az első fokozat RD-180 hajtóműve és a négy darab szilárd hajtóanyagú GEM-63 segédrakéta összesen több mint 10 MN tolóerővel emelte a magasba és gyorsította a hordozót. 98 másodperccel az indítás után leállt a négy segédrakéta, majd nem sokkal később le is váltak a törzsről. A főhajtómű T+4:24-nél fejezte be működését (BECO-Booster Engine Cut Off), és a Centaur második fokozat RL10C-1 hajtóműve vette át a szerepet. Ezen rakétamotort a felbocsátás során háromszor indították be, hogy a fokozat a két műholdat pontosan a megfelelő geostacionárius átviteli pályára állítsa. A küldetés befejező szakaszában végül mindkét szatellit megfelelően levált, előbb a WFOV egy 36106 km x 36168 km-es magasságú pályán, majd negyed órával később a USSF-12 Ring 36167 km x 36323 km-es pályán, 6 órával és 5 perccel az indítás után.

A ULA ezzel 151. sikeres küldetését teljesítette, és továbbra is 100% sikerességi rátával rendelkezik, ami egyedülálló a rakétaindításokat lebonyolító vállalatok körében az egész világon.

Az Atlas-V 541 „Dominator” indítása. Fotó: United Launch Alliance

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye