A ULA pályára állította az Amerikai Űrhaderő műholdpárosát

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Egy napos halasztás után végül múlt éjjel elindulhatott a ULA (United Launch Alliance) idei negyedik, USSF-12 jelű küldetése az Amerikai Űrhaderő megbízásából. Bár a kedvező időjárás valószínűsége a start előtt pár órával mindössze 20% volt, de végül a két órás indítási ablak közepén, 1:15-kor felemelkedhetett az Atlas-V 541 konfigurációja, amit a ULA „Dominator”-nek becéz. A hasznos teher ezúttal két kísérleti bemutató műholdból állt, amiket az Űrhaderő jövőbeli nemzetbiztonsági küldetésekhez szükséges rendszerek tesztjeként bocsátott fel (ezekről szintén a fentebb hivatkozott küldetésprofilban olvashattok).

A 2002 óta üzemelő Atlas-V rakéta ezúttal is gond nélkül hagyta el az indítóállást és kezdte meg az emelkedését. Az első fokozat RD-180 hajtóműve és a négy darab szilárd hajtóanyagú GEM-63 segédrakéta összesen több mint 10 MN tolóerővel emelte a magasba és gyorsította a hordozót. 98 másodperccel az indítás után leállt a négy segédrakéta, majd nem sokkal később le is váltak a törzsről. A főhajtómű T+4:24-nél fejezte be működését (BECO-Booster Engine Cut Off), és a Centaur második fokozat RL10C-1 hajtóműve vette át a szerepet. Ezen rakétamotort a felbocsátás során háromszor indították be, hogy a fokozat a két műholdat pontosan a megfelelő geostacionárius átviteli pályára állítsa. A küldetés befejező szakaszában végül mindkét szatellit megfelelően levált, előbb a WFOV egy 36106 km x 36168 km-es magasságú pályán, majd negyed órával később a USSF-12 Ring 36167 km x 36323 km-es pályán, 6 órával és 5 perccel az indítás után.

A ULA ezzel 151. sikeres küldetését teljesítette, és továbbra is 100% sikerességi rátával rendelkezik, ami egyedülálló a rakétaindításokat lebonyolító vállalatok körében az egész világon.

Az Atlas-V 541 „Dominator” indítása. Fotó: United Launch Alliance

Dark mode powered by Night Eye