A Vezúv a Nemzetközi Űrállomásról

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Oleg Novickij az Expedició-65 tagja készítette a Nemzetközi Űrállomásról az alábbi felvételt, melyen a Vezúv látható. A képen jól látszik, hogy a tűzhányót már körbenőtte Nápoly, és az agglomerációjába tartozó települések. Éppen emiatt Földünk egyik legveszélyesebb potenciálisan aktív tűzhányója, hiszen effúzív (lávaöntő) kitörései mellett gyakran explozív (robbanásos) kitörést is produkál. Ez attól is függ, mennyi ideig marad a magma a föld alatti kamrában (minél tovább, annál erősebb kitörést eredményez, a magasabb olvadáspontú alkotóelemek kristályosodása miatt és ennek következtében a feloldott gázok – elsősorban vízgőz és szén-dioxid – koncentrációjának növekedése miatt). A Vezúv környezetében hozzávetőlegesen 3 millió ember él, akiknek a kitelepítése több hetet is igénybe vehet. A tűzhányó „lélegzését” a nyugati lejtőjén található obszervatóriumból monitorozzák, figyelve a vulkáni aktivitás miatt kialakuló mikrorengéseket, illetve a rengések számának növekedését, melyekből előre lehet jelezni egy esetleges kitörést.

A tűzhányó egyébként látogatható, aktivitásának elsődleges jelzője a kénes kigőzölgések, így a turistáknak készülnie kell kellemetlen szagokra is.

A Vezúv a Nemzetközi Űrállomásról. Forrás: Oleg Novitsky

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye