A VIPER prototípusa belekóstolt a holdi körülményekbe

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Ugyan korábban már olvashattátok, hogy a missziót elhalasztották, ettől függetlenül a NASA VIPER holdjárója, pontosabban annak prototípusa a minap megízlelte a holdi körülményeket. A mérnökök az ügynökség clevelandi Glenn Kutatóközpontjában (Glenn Research Center), azon belül pedig a Simulated Lunar Operations (SLOPE) laboratóriumban hajtották végre a teszteket az ún. MGRU3 (Moon Gravitation Representative Unit 3) egységen. Az MGRU3 kifejezetten a holdjáró számára tervezett motorvezérlővel rendelkezik, mely a rover mobilitási rendszerének nélkülözhetetlen eleme, hiszen a kerekeket meghajtó motorokat ez a modul vezérli.

A tesztpálya, azaz a holdi felszínre hasonlító terep kialakítása. Forrás: NASA

Mint azt fentebb említettük, a Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) prototípusa a közelmúltban az eddigi legreálisabb teszteken ment keresztül, annak érdekében, hogy a Hold déli pólusára irányuló küldetése során a legnehezebb tereppel is megbirkózhasson. Szembetalálta magát futóhomokszerű talajjal, emelkedőt mászott meg, valamint sziklákon és krátereken jutott túl. A tesztek továbbá segítettek a mérnököknek annak meghatározásában is, hogy a rover mennyire fog helytállni a Hold felszínén kihívást jelentő körülményekkel szemben. „Látni akartuk, hogy képes-e az előrehaladásra extrém süllyedési jellemzővel bíró környezetben, és hogy mennyivel haladna lassabban, illetve, hogy mennyi többletenergiát használna egy-egy trükkösebb talajviszonynak köszönhetően.” – Mercedes Herreras-Martinez.

Teszt közben. Forrás: NASA

A rover szoftverének legújabb verzióját használva a mérnökök azt is megvizsgálták, hogy a prototípus rendelkezik-e az ún. „inch-worm” adottsággal, vagyis képes-e a kerekeit speciális, hernyószerű, összehangolt módon mozgatni, ami segít a rover elakadásának leküzdésében. A prototípus azt is demonstrálta, hogy önállóan megáll, ha olyan lejtőhöz közelít, amely túl meredek a mászáshoz, de hasonlóan cselekszik akkor is, ha nem tudja meghatározni pontos helyét a Hold felszínén.

Az összes Hold-szerű tereptárgy és egyéb veszélyforrás módszeresen és szándékosan került a rover útjába, melyeket a VIPER tudományos csapata ajánlott. A mérnöki csapat gondosan választotta ki a különféle talajszimulánsokat, kézzel válogatta a sziklákat, továbbá a kráterek alakját és méretét is gondosan megalkotta, hogy valósághűen utánozzák a Hold déli pólusának felszínén található tényleges jellemzőket. Ha mindezeket videó formájában is szeretnétek megtekinteni, akkor kattintsatok ide, vagy a cikkünk első soraiban található linkre.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye