A Virgin Galactic teljesítette első kereskedelmi szuborbitális repülését

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A Galactic-01 küldetéssel új fejezet nyílt a cég 2004 óta íródó történetében.

Nagy nap a mai az űrturizmus fellendítéséért működő amerikai magáncég számára: hosszú várakozás után sikeresen végrehajtották első kereskedelmi repülésüket, melyen a Virgin Galactic (VG) űrhajós oktatója, Colin Bennett mellett három olasz ült a VSS Unity üléseibe: Walter Villadei, az Olasz Légierő ezredese, Angelo Landolfi, az Olasz Légierő alezredese és orvosa, valamint Pantaleone Carlucci, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács egyik kutatója. A 3 fizető űrturista összesen 13 különböző kísérletet is végrehajtott az Olasz Légierő, az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács, illetve a Padovai Egyetem számára.

A VMS Eve hordozó repülőgép magyar idő szerint 16:30-kor szállt fel az új-mexikói Spaceport America futópályájáról, majd nagyjából 50 perces emelkedési és ellenőrzési folyamat után levált róla a VSS Unity, begyújtva speciális hibrid rakétahajtóművét, ami az addigi kb. 13,5 km-es magasságról egészen 81,5 km-re emelte a járművet, miközben több mint 2,5 Mach sebességre gyorsult. Az utasok ezt követően pár percig megtapasztalhatták a mikrogravitáció nyújtotta élményt, és a szemük elé táruló csodás látványt a Földről, de emellett a számukra kitűzött kísérleteket is végre kellett hajtaniuk.
Természetesen az olasz zászló is előkerült, megünnepelve a sikeres repülésüket:

Forrás: Virgin Galactic

2 perccel és 38 másodperccel a leválás után a Unity megkezdte az ereszkedést, miután hátsó vezérsíkjának dőlésszög-változtatásával egy „hátra szaltót” hajtott végre:

Ezután már csak a visszatérési fázis volt hátra, amit a pilóták tökéletesen végrehajtottak, végül pedig L+13:49-kor sima landolással zárták a hibátlan repülést.
A küldetés teljesítése kritikus volt a cég jövője szempontjából, hiszen közel 800 utas neve szerepel a várólistán, akik már előfizettek valamelyik jövőbeli szuborbitális repülésre. A VG azt reméli, hogy a szükséges adatelemzés és kiértékelés után megfelelő eredményeket kapnak, így már augusztusban sor kerülhet a második repülésre.

Dark mode powered by Night Eye