A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600 kilométeres – a kaliforniai Los Angeles és az argentin Buenos Aires közötti távolságot megközelítő – vízgőzkilövellést észleltek a Szaturnusz Enceladus nevű holdjáról. Egyrészt ez az első alkalom, hogy ilyen vízkibocsátást észleltek ekkora távolságból, másrészt a Webb segítségével a tudósok először láthatják közvetlenül azt is, hogy ez a jelenség hogyan táplálja a Szaturnusz rendszerének vízellátását.

A fentebb említett Enceladus egy óceáni világ, amely a Föld méretének körülbelül négy százalékát teszi ki, átmérője pedig mindössze ~503 km. Ezenfelül pedig az egyik legizgalmasabb tudományos célpontként tekintenek rá Naprendszerünkben a Földön kívüli élet keresése szempontjából. A hold jeges külső kérge és sziklás magja között egy sós víztározó található. A gejzírszerű vulkánok pedig jégszemcséket, vízgőzt és szerves vegyi anyagokat lövellnek ki a felszínen lévő hasadékokból, amelyeket nem hivatalosan „tigriscsíkoknak” neveznek.

Ezen a képen az Enceladus déli pólusából feltörő vízgőz látható, amely a hold méretének hússzorosa. A mellékelt Cassini felvétel kiemeli, hogy a Webb felvételén az Enceladus milyen kicsinek tűnik a kilövelléshez képest. Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI, G. Villanueva

„Amikor az adatokat néztem, először azt gondoltam, hogy biztosan tévedek. Egyszerűen megdöbbentő volt, hogy a hold méretének több mint hússzorosát meghaladó vízfúvókát észleltem.” – mondta a vezető szerző, Geronimo Villanueva, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa.

Nem a kilövellés hossza volt az egyetlen jellemző, ami a kutatókat érdekelte. A vízgőz kiáramlásának sebessége – körülbelül 300 liter másodpercenként – szintén különösen lenyűgöző. Ezzel a sebességgel néhány óra alatt meg lehetne tölteni egy olimpiai méretű úszómedencét, melyhez képest a Földön egy kerti tömlővel ez több mint 2 hétig tartana.

A képen a Webb műszerei részleteket tárnak fel arról, hogy a hold miként látja el vízzel a gyűrűs bolygó egész rendszerét. Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI, Leah Hustak

A Cassini űrszonda több mint egy évtizeden át kutatta a Szaturnusz-rendszert, aminek során közvetlenül átrepült az Enceladusból kiáramló vízgőzön, és mintát vett annak érdekében, hogy megállapítsa miből áll. Tehát az űreszköz felbecsülhetetlen értékű adatokkal szolgált, viszont a Webb érzékenysége új összefüggéseket kínál számunkra.

„Az Enceladus viszonylag gyorsan megkerüli a Szaturnuszt, mindössze 33 óra alatt. Miközben a bolygó körül kering, hasadékain keresztül gyakorlatilag vizet lövell ki, melyek „gyűrűt” hagynak maguk után, ami majdnem olyan, mint egy fánk.” – mondta Villanueva. „A Webb megfigyeléseiben nem csak ez a jelenség volt hatalmas, hanem egyszerűen csak víz volt szinte mindenhol.”

Ez a „mindenhol” megjelenő, tóruszként leírt, homályos vízfánk a Szaturnusz legkülső és legszélesebb gyűrűjével – a sűrű „E-gyűrűvel” – együtt helyezkedik el. A JWST megfigyelései közvetlenül megmutatják, hogy a hold vízgőzkilövellései hogyan táplálják a tóruszt. Az adatok elemzésével a csillagászok megállapították, hogy a víz nagyjából 30 százaléka marad ebben a régióban, a másik 70 százalék pedig „elszökik”, hogy a Szaturnusz-rendszer többi részét lássa el vízzel.

Az elkövetkező években a Webb az Enceladus elsődleges megfigyelőeszközeként fog szolgálni, és felfedezései segítenek majd a jövőben lezajló, naprendszerbeli műholdmissziókban, amelyek a felszín alatti óceán mélységére, és a jégkéreg vastagságára irányulnak.

Dark mode powered by Night Eye