Ad astra Jim Bridenstine!

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Utolsó napját tölti ma hivatalában a NASA vezetője, Jim Bridenstine. Távozása alkalmából összefoglaljuk munkásságát a NASA-nál, és bár sokan (mi is) kételkedtünk a kinevezése előtt, végül bebizonyította rátermettségét és szakértelmét az űrhivatal élén.

Jim Bridenstine a Haditengerészetnél és a Légierőnél is szolgált, mielőtt republikánus politikusként 2013 és 2018 között Oklahoma állam 1. számú körzetének képviselője volt a Képviselők Házában. Donald Trump egyik korai támogatója volt az 2016-os elnökválasztás során, és végül 2017. szeptember 1-jén a Fehéz Ház bejelentette, hogy őt nevezik a NASA élére. A hírt mind szakmai és mind politikai berkekben fenntartásokkal fogadták. A NASA élére korábban mindig mérnököket és tudósokat neveztek, nem pedig egy politikust. Ekkoriban hírhedt volt korábbi klímaszkeptikus kijelentéséiről is, így érthető volt a kritikus hang. A Szenátus végül hosszú vita után 2018.áprilisában erősítette meg pozíciójában, így ő lett az első Adminisztrátor, aki korábban a Kongresszus tagja volt.

Bridenstine azonban hatalmas lendülettel vetette bele magát a munkába, és egyből kiderült, hogy jól látja a NASA problémáit, és megfelelő vezető, aki az űrhivatalt hitelesen tudja képviselni. Ha kellett, nem volt rest beismerni a NASA hibáit sem, de mégis mindig tisztelettel beszélt az elődeiről, és az általuk elért eredményekről.

Erre egy tökéletes példa, hogy számtalanszor méltatta elődjét, Charlie Boldent a Commercial Crew Program elindításáért, ami a DM-2 tavalyi útjával az ő vezetése alatt érte el végül a célját.

Bridenstine gyorsan felismerte, hogy a NASA jövője a magáncégek bevonásában, és a fix áras szerződések megkötésében van. Számtalanszor megjegyezte, hogy a NASA-nak nem tulajdonosnak, vagy üzemeltetőnek, hanem vásárlónak kell jelen lennie a piacon, a magáncégek ugyanis jóval olcsóbban tudnak szolgáltatni.

Jó kapcsolatot ápolt a küföldi partnerekkel is, és ő indította el az Artemis Egyezményt is, ami jövőbeli űrbéli együttműködések alapja lehet.

Nagy híve volt a NASA átlátható működésének, és sosem sajnálta az időt a média és tudósítók pontos tájékoztatására. 2019-ben például ő bírta rá a Boeing-et, hogy a Starliner vészhelyzeti rendszerének tesztjéről legyen élő közvetítés, a Boeing akarata ellenére.

Republikánusként természetes kiállt a pénztemető SLS-program mellett is, melyet a Szenátus 2012-ben „erőltetett” a NASA-ra, azonban vezetése alatt a jelentős új programokat már kizárólag fix áras szerződésekkel kötötték. Ilyen volt például a Human Landing Systems (HLS), mely az Artemis-programhoz használatos holdraszálló űrhajó kifejlesztéséről szóló pályázat, vagy a Lunar Gateway utánpótlását biztosító szerződés a SpaceX-szel. Több alkalommal a republikánus Szenátus ellen is szembeszállt, például azzal, hogy bizonyos Artemis utakat kereskedelmi rakétákkal hajtsanak végre.

Fontos kiemelni, hogy Adminisztrátorként Bridenstine-nak nem volt beleszólása a NASA irányelveibe, így az Artemis-program 2024-es holdraszállási terveibe sem, az a Fehér Ház és Mike Pence alelnök találmánya volt. A 2024-es tervek végül a törvényhozásnak köszönhetően nem fognak megvalósulni, szóval még republikánus részről sem volt meg a program támogatottsága.

Korábbi írásunkat a NASA költségvetéséről és céljainak meghatározásáról itt olvashatjátok.

Több forrásból is hallhatóak voltak olyan pletykák pár hónapja, hogy Donald Trump esetleges újraválasztása esetén is leváltották volna Bridenstine-t, ugyanis a republikánusok akarata ellenére sosem volt kritikus elődjeivel, vagy az ellenzéki demokratákkal. Joe Biden győzelme után Bridenstine végül bejelentette, hogy a szokásoknak megfelelően a beiktatás után lemond tisztségéről, és még akkor sem marad pozíciójában, ha felkérik rá.

Bridenstine természetesen nem volt tökéletes NASA Adminisztrátor, de olyan vezető volt, amire a NASA-nak nagy szüksége volt, hogy az ügynökség lépjen egyet a jövő irányába.

Mindenképpen nézzétek meg mai búcsúvideóját, amiben élete legnagyobb teljesítményének nevezte a NASA-nál eltöltött idejét.

Egy biztos, nekünk nagyon hiányozni fog Bridenstine mindig pozitív és lelkes személyisége. Híres mondását sem halljuk többször, amit kb. milliószor elmondott és bár politikai közhelynek hangozhat, de akkor is mindenki szerette: „Amerikai űrhajósokat, amerikai rakétával, amerikai földről”.

Távozásával a NASA helyettes vezetője, Steve Jurczyk veszi át ideiglenesen az ügynökség vezetését, amíg a Biden-kormányzat meg nem nevezi az új Adminisztrátort (és akit még a Szenátusnak is meg kell erősítenie pozíciójában).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye