Akár három holdi leszállóegységet is indíthat jövőre az Intuitive Machines

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Ezek közül az első legkorábban januárban kezdheti meg útját a Holdra.

November 13-án tartotta harmadik negyedéves pénzügyi beszámolóját egy telekonferencia keretében az amerikai Intuitive Machines (továbbiakban IM), mely immár három megbízással rendelkezik a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) programban, az értekezlet során pedig természetesen a küldetések is szóba kerültek.

Ahogy az már korábban kiderült, az IM-1 eddigi novemberi indítási időpontját 2024 januárjára halasztották, ezt most pontosították: legkorábban január 12-én indulhat a Holdra a NOVA-C egy Falcon-9 rakétával. A halasztás az LC-39A indítóállás menetrendjével van összefüggésben, ugyanis a leszállóegységet csak itt tudják cseppfolyósított metánnal és oxigénnel feltankolni, ugyanakkor szintén ez az egyedüli indítóállás, ahonnan a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra tud indítani Cargo vagy Crew Dragon űrhajót, de a Falcon Heavy-t is csak itt tudják felbocsátani. Utóbbi esetében ráadásul eleve hosszabb időszakra van szükség indítás előtt és után, hiszen a tartószerkezetet, melyen a rakétát kigördítik és felállítják, át kell konfigurálni az épp aktuális járműhöz. 

Steve Altemus, az IM elnök-vezérigazgatója azonban nem bosszús a helyzet miatt, sőt, elmondása szerint a cég „okosan használta fel” a plusz két hónapot, és a korábbi tervek szerint az indítási komplexumban végrehajtandó teszteket még azelőtt el tudják végezni a leszállóegységgel, hogy hajón útnak indítanák Floridába november végén.
Ha a NOVA-C valóban el tud indulni január 12-én, akkor megelőzheti a még idén december 24-re kitűzött Peregrine landolóegységet a leszállásban, ugyanis előbbi már január 19-én elérheti a Hold felszínét, míg utóbbi esetében az Astrobotic szóvivőjének nyilatkozata alapján csak az indítás után jelölik ki a leszállási dátumot, ami valószínűleg január végén lehet az eltérő megközelítési pálya miatt.

Ami pedig a további küldetéseket illeti, az IM a NOVA-C felkészítésével párhuzamosan azon dolgozik, hogy a második és harmadik leszállóegységet is útnak indítsák még 2024-ben, ami komoly eredmény lenne az ambiciózus cégnek. De ezek esetében is számos tényezőtől függ majd az indítás dátuma, kezdve a NASA műszeregységének készültségétől a Föld és a Hold egymáshoz való ideális helyzetén át a SpaceX Falcon flottájának menetrendjéig. Bár a NASA mozgástere nem túl nagy a szűkös költségvetés miatt, Steve Altemus úgy látja, hogy a CLPS-program támogatása folyamatos, és az amerikai űrhivatal továbbra is elkötelezett a tervezett küldetések felé.

A NOVA-C leszállóegység illusztrációja. Forrás: Intuitive Machines
Dark mode powered by Night Eye