Akár már jövő tavasszal elindulhat első útjára az új mini űrsikló, a Dream Chaser

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A Sierra Space bizakodóan áll a nemrégiben elkészült Dream Chaser első útjához, mely jelen tervek szerint jövőre, valamikor márciusban indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. A vállalat november 2-án jelentette be, hogy a Louisville-ben található üzemükben végre összeállt a csak mini űrsiklónak becézett járművük, amit hamarosan átszállítanak a NASA ohiói létesítményébe környezeti tesztelésre. Ken Shields, a Sierra Space űrkutatásért, gyártásért, és üzletfejlesztésért felelős igazgatója kifejtette, hogy az említett tesztek várhatóan az év végére befejeződnek, aminek köszönhetően a Dream Chaser újra útra kelhet, ezúttal Cape Canaveralbe.

A jármű, mely kezdetben teherszállító űrhajóként szolgálna, a ULA Vulcan hordozójával együtt fog elemelkedni a floridai indítóállásról, és a Kennedy Űrközpont futópályájára tér majd vissza, akár az űrsiklók esetében.

A Dream Chaser minimum hét küldetést teljesít majd az ügynökség számára a CRS2 (Commercial Resupply Services 2) utánpótlás-szállító program keretében. További fontos információ még, hogy ezen verzió mellett a vállalat tervei között szerepel a személyzet szállítására alkalmas variáns kifejlesztése is, valamint egy teljesen különálló változat is a projekt része, amit nemzetbiztonsági célokra használnának.

Nos reméljük, hogy a jó pár éve fejlesztés, és építés alatt álló Dream Chaser hamarosan ténylegesen szolgálatot teljesíthet, és újra láthatunk egy űrsiklóra emlékeztető visszatérést, valamint landolást.

Forrás: Sierra Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye