Akár már jövő tavasszal elindulhat első útjára az új mini űrsikló, a Dream Chaser

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

A Sierra Space bizakodóan áll a nemrégiben elkészült Dream Chaser első útjához, mely jelen tervek szerint jövőre, valamikor márciusban indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. A vállalat november 2-án jelentette be, hogy a Louisville-ben található üzemükben végre összeállt a csak mini űrsiklónak becézett járművük, amit hamarosan átszállítanak a NASA ohiói létesítményébe környezeti tesztelésre. Ken Shields, a Sierra Space űrkutatásért, gyártásért, és üzletfejlesztésért felelős igazgatója kifejtette, hogy az említett tesztek várhatóan az év végére befejeződnek, aminek köszönhetően a Dream Chaser újra útra kelhet, ezúttal Cape Canaveralbe.

A jármű, mely kezdetben teherszállító űrhajóként szolgálna, a ULA Vulcan hordozójával együtt fog elemelkedni a floridai indítóállásról, és a Kennedy Űrközpont futópályájára tér majd vissza, akár az űrsiklók esetében.

A Dream Chaser minimum hét küldetést teljesít majd az ügynökség számára a CRS2 (Commercial Resupply Services 2) utánpótlás-szállító program keretében. További fontos információ még, hogy ezen verzió mellett a vállalat tervei között szerepel a személyzet szállítására alkalmas variáns kifejlesztése is, valamint egy teljesen különálló változat is a projekt része, amit nemzetbiztonsági célokra használnának.

Nos reméljük, hogy a jó pár éve fejlesztés, és építés alatt álló Dream Chaser hamarosan ténylegesen szolgálatot teljesíthet, és újra láthatunk egy űrsiklóra emlékeztető visszatérést, valamint landolást.

Forrás: Sierra Space
Dark mode powered by Night Eye