Akár már jövő tavasszal elindulhat első útjára az új mini űrsikló, a Dream Chaser

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A Sierra Space bizakodóan áll a nemrégiben elkészült Dream Chaser első útjához, mely jelen tervek szerint jövőre, valamikor márciusban indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. A vállalat november 2-án jelentette be, hogy a Louisville-ben található üzemükben végre összeállt a csak mini űrsiklónak becézett járművük, amit hamarosan átszállítanak a NASA ohiói létesítményébe környezeti tesztelésre. Ken Shields, a Sierra Space űrkutatásért, gyártásért, és üzletfejlesztésért felelős igazgatója kifejtette, hogy az említett tesztek várhatóan az év végére befejeződnek, aminek köszönhetően a Dream Chaser újra útra kelhet, ezúttal Cape Canaveralbe.

A jármű, mely kezdetben teherszállító űrhajóként szolgálna, a ULA Vulcan hordozójával együtt fog elemelkedni a floridai indítóállásról, és a Kennedy Űrközpont futópályájára tér majd vissza, akár az űrsiklók esetében.

A Dream Chaser minimum hét küldetést teljesít majd az ügynökség számára a CRS2 (Commercial Resupply Services 2) utánpótlás-szállító program keretében. További fontos információ még, hogy ezen verzió mellett a vállalat tervei között szerepel a személyzet szállítására alkalmas variáns kifejlesztése is, valamint egy teljesen különálló változat is a projekt része, amit nemzetbiztonsági célokra használnának.

Nos reméljük, hogy a jó pár éve fejlesztés, és építés alatt álló Dream Chaser hamarosan ténylegesen szolgálatot teljesíthet, és újra láthatunk egy űrsiklóra emlékeztető visszatérést, valamint landolást.

Forrás: Sierra Space
Dark mode powered by Night Eye