Alakot öltött a Hera űrszonda „gerince”

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

Formát öltött egy svájci tisztaszobában a Hera űrszonda központ magja, ami a DART bolygóvédelmi küldetéshez kapcsolódik. A teljes misszióról ide kattintva olvashattok bővebben.

Az űreszköz központi egységét a svájci RUAG Space és a cseh OHB csapata építette az ESA számára. A szonda „gerince” szénszál-erősítésű polimerből készült, ami kellően merev, és erős alapot biztosít. Amint a jelenleg is zajló terheléses tesztek sikerrel zárulnak, a magot elszállítják a németországi OHB-hez, hogy az eszköz elsődleges szerkezetét köré szereljék. Ezután az olaszországi Avio-hoz kerül, ahol a hajtóműmodul beépítését fogják elvégezni.

Az űrszonda „gerince”. Forrás: ESA

Pár szót ejtsünk a szonda egészéről is. A Hera nevet a házasság görög istennőjéről kapta, és ez lesz a DART űrszondával egyetemben az emberiség első olyan űreszköze, amely egy kettős aszteroida-rendszerrel fog találkozni. A Hera több újszerű technológiát is demonstrálni fog, például az autonóm navigációt, valamint fontos tudományos adatokat is gyűjteni fog. A tervek szerint 2024-ben fog elindulni a bináris aszteroida-rendszerbe, ahol célpontja a 160 méter átmérőjű Dimorphos („Didymos B”) lesz. Úti célját várhatóan 2026-ban fogja elérni, ahol fő feladata a „helyszínelés” lesz. Ennek során a DART becsapódása által keletkezett krátert fogja közelről feltérképezni, valamint az aszteroida összetételét és belső szerkezetét is vizsgálni fogja. Adatai először teszik majd lehetővé az aszteroidák becsapódási folyamatának numerikus modelljeinek hitelesítését vagy finomítását, ezáltal elősegítve a bolygóvédelem efféle technikáját az operatív használatra, ha valaha is szükség lenne rá otthonunk, a Föld védelmében.

A Hera misszió bemutatása. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye