Alig egy munkanappal a NASA 2024-es költségvetésének elfogadása után benyújtották a jövő évi tervezetet

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Miután múlt pénteken végre pont került a már október óta tartó pénzügyi év költségvetésének megszavazására, az amerikai űrhivatal már a jövő évi tervezet számait is ismertette.

A pénteki elfogadás után nem sokat várt a NASA és a Fehér Ház, hogy a Szenátusnak benyújtsa a jövő évre vonatkozó költségkeretek tervezetét. Ahogy a korábbi években megszokhattuk, most is az aktuális igazgató, jelen esetben Bill Nelson ismertette a számokat, aki már a felvezetőben kihangsúlyozta, hogy a beadott javaslatot visszaveti a második éve érvényes adósságplafonról szóló megállapodás, amely jelentősen korlátozza az összkiadást. Ez késésekhez, esetleges törlésekhez és szélesebb körű bizonytalansághoz vezethet több tudományos program esetében is. A keretösszeg nagyjából fél milliárd dollárral több a múlt héten elfogadott végső költségvetéshez képest: jövőre 25,384 milliárd dollárral kalkulálna a NASA az idei 24,875 milliárd után, de szinte biztos, hogy a Szenátus ismét több helyen módosítani fogja a számokat.

Lássuk, hogyan is néz ki pontosan a tervezet! 

Mélyűri felfedezések: 7,61 milliárd USD

 • Hold-Mars közötti szállítási rendszerek: 4,21 milliárd USD
 • Holdi eszközökkel, rendszerekkel összefüggő fejlesztések: 3,29 milliárd USD
 • Emberes űrrepülések követelményeire és eszközeire irányuló fejlesztések: 117,1 millió USD

Űrtevékenységek: 4,39 milliárd USD 

 • Nemzetközi Űrállomás: 1,27 milliárd USD
 • Teherszállítás: 1,86 milliárd USD
 • Űrrepülési támogatás: 1,09 milliárd USD
 • Kereskedelmi LEO-fejlesztés: 169,6 millió USD

Űrtechnológia: 1,82 milliárd USD

Tudományok: 7,56 milliárd USD

 • Földtudomány: 2,38 milliárd USD
 • Bolygótudomány: 2,73 milliárd USD
 • Asztrofizika: 1,58 milliárd USD
 • Heliofizika: 787 millió USD
 • Biológiai és fizikai tudományok: 91 millió USD

Légügyek: 965,8 millió USD

STEM-program (a NASA oktatási programja): 143,5 millió USD

Küldetésbiztonsági műveletek, szolgáltatások: 3,04 milliárd USD

Építkezés és környezetvédelem: 424,1 millió USD

Főfelügyeleti iroda: 50,5 millió USD

A 2025-ös költségvetési számok. Forrás: NASA


Főbb részletek, változások az előző évhez képest
A 2025-ös költségvetési javaslatban szereplő változtatások között szerepel a Geospace Dynamics Constellation küldetés törlése, amely az előző heliofizikai évtizedes felmérés egyik legfontosabb prioritása volt. A NASA a 2024-es költségvetési tervezetében javasolta a küldetés fejlesztésének felfüggesztését, bár a véglegesként kiadott törvényjavaslatot kísérő jelentés arra utasítja az űrhivatalt, hogy az évtized végére készítsen költségvetést és ütemtervet a Kongresszusnak az indításhoz.

A költségvetési terv az Earth System Observatory misszió átalakítását is javasolja, a Japán Űrügynökséggel (JAXA) való partnerség megőrzéseként az általuk vezetett küldetésben. A jövőbeni felszín-biológiai és geológiai missziót két projektre osztják, „a végrehajtás rugalmasságának maximalizálása és a rövid távú költségvetési igények csökkentése érdekében”.

A NASA emellett csökkenti két meglévő űrteleszkópjának, a Chandra X-Ray Observatory és a Hubble űrtávcső kiadásait, ahogy azt az ügynökség illetékesei már tavaly ősszel előrejelezték. A NASA a Hubble költségvetésének mintegy 5%-os csökkentését javasolja, ami elsősorban a James Webb űrtávcsővel végzett közös műveletek költségmegtakarítása és a kutatási támogatások csökkentése révén valósul meg.

A Mars Sample Return (MSR), azaz a marsi mintavisszahozatalra irányuló  küldetés továbbra is jelentős bizonytalanságot mutat a költségvetésben. A 2025-ös javaslat több mint 2,7 milliárd dollárt tartalmaz a bolygótudományra, de az MSR-t „további egyeztetés” státuszban jeleníti meg, mivel az ügynökség még mindig a program megvalósítási felülvizsgálatának eredményeit várja. Ez a felülvizsgálat a tervek szerint március végén fejeződik be, mondta el Nelson a sajtótájékoztatón.

Kereskedelmi űrállomások és az Artemis-program
A költségvetés egyéb változásai között szerepel a NASA Commercial Low Earth Orbit Destinations (CLD) program kiadásainak csökkentése a Nemzetközi Űrállomás utódjaként működő kereskedelmi űrállomásokon végzett munka támogatására. A program 228 millió dollárt kapott a 2024-es pénzügyi évre, az űrhivatal korábban 229,6 millió dollárral kalkulált jövőre, de az új költségvetési javaslat ehelyett csak 169,6 millió dolláros összeget tartalmaz.
A NASA továbbá folytatja az amerikai Deorbit Vehicle (USDV) fejlesztését az ISS számára, bár a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozó költségvetési javaslat nem ír elő konkrét számot. Nelson elmondta, hogy a NASA továbbra is abban reménykedik, hogy a Kongresszus megfontolja a tervezetet, és esetleg egy önálló kiegészítő kiadási törvényjavaslattal biztosíthatja az USDV finanszírozását.

A kutatási programok finanszírozása, beleértve az Artemis Hold-kutatási terveket is, gyakorlatilag nem változott a 2024-es végleges számához képest: közel 7,62 milliárd dollárt igényeltek, szemben a 2024-re kapott 7,67 milliárd dollárral. A költségvetésben szereplő ütemterv apróbb változása az Artemis-5 küldetés hat hónapos csúszása, mely legkorábban 2029 szeptember helyett 2030 márciusában valósulhat meg. Ez a küldetés lesz az első, amely a Blue Origin Blue Moon holdkompját használja, miután a SpaceX Lunar Starship űrhajója leszáll Artemis-3 és 4 küldetések keretében is (korábban az Artemis-4 nem holdraszálló küldetés lett volna, az űrhajósok csak a Lunar Gateway-en végeztek volna kutatási munkát). Cathy Koerner, a NASA kutatási rendszerek fejlesztéséért felelős társigazgatója elmondta, hogy az Artemis-5 késését a következő öt pénzügyi évre várható költségvetési szintekhez viszonyították.

Bill Nelson reményét fejezte ki, hogy a sorozatban második nehéz pénzügyi évet követően 2026-tól kezdve (amikor az adósságplafon eltörlésre kerül) nagyobb költségkeretekkel tervezhetnek. Ha ez valóban megtörténik, 2030-tól esély nyílhat rá, hogy évente sor kerüljön egy-egy Artemis-küldetésre, de mindaddig, amíg a NASA nem tud kijönni a jelenlegi pénzügyi gödörből, ez a terv csak álom marad. 

A „Holdról a Marsra” hosszútávú program fázisai. Forrás: NASA

 

Dark mode powered by Night Eye