Angara-A5: Félsiker a harmadik tesztküldetésen

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Magyar idő szerint tegnap este 20:00 körül került sor az új orosz nehézrakéta, az Angara-A5 harmadik tesztküldetésének startjára a Pleszecki Kozmodrómból.

A hordozót a Proton rakéta utódjának szánják, teherbírása alacsony Föld körüli pályára (LEO) 24,5 tonna, geostacionárius átviteli pályára (GTO) pedig kb. 7,5 tonna. A mostani start volt az utolsó tervezett tesztküldetés, legutóbb tavaly decemberben indult Angara rakéta, akkor szintén egy tömegszimulátort szállított a hordozó. A mostani küldetés érdekessége, hogy a Hrunyicsev Gépgyár által fejlesztett, új „Perszej” nevű végfokozatot használták, azonban a tervezett három hajtóműbegyújtás helyett csak egy sikerült, így a fokozat és a tömegszimulátor alacsony Föld körüli pályán maradt a tervezett GTO helyett, így a misszió félsikernek nevezhető.

Az Angara-A5 az indítóálláson

Jövőre három alkalommal terveznek Angara rakétát indítani: kétszer a kisebb teherbírású Angara-1.2-t, egyszer márciusban pedig az A5 variánst. Bár a végfokozat hibája miatt a mostani küldetés nem volt teljes siker, az Angara megkapta az operatív működéshez szükséges minősítést.

Az indítás pillanata

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye