Angol-amerikai-ausztrál mélyűri radarhálózat valósulhat meg

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A három ország az AUKUS védelmi paktum keretében közösen fogja működésbe hozni a Deep Space Advanced Radar Capability (DARC) radarállomás-rendszert.

Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok szorosabbra fűzi az AUKUS névre hallgató katonai együttműködést, és a szokásos harcászati területeken túl a világűrre is katonai doménként, harcászati dimenzióként tekint. A három nemzet tegnap jelentette be, hogy elindítja a Deep Space Advanced Radar Capability (DARC) programot, amivel az űrben, és elsősorban a geostacionárius pályán keringő objektumok detektálására és nyomon követésére alkalmas hálózat új generációját szeretnének kiépíteni 2030-ig.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy összesen három földi telepítésű radarállomás van tervben, arányosan elosztva a három nemzet között. Ezzel a lépéssel az országok a földrajzi pozíciójukat kihasználva méginkább pontos képet kaphatnak arról, hogy valójában mennyi űreszköz kering geostacionárius/geoszinkron pályán, melyik kihez tartozik, és biztos van pár, amit folyamatos megfigyelés alatt tartanak majd.

A DARC a tervek szerint a nap huszonnégy órájában, és bármilyen időjárási körülményben képes a működésre. Az első DARC-állomás az ausztráloké lesz, és várhatóan 2026-ban lép működésbe a Nyugat-Ausztráliában lévő Exmouth környékén. Az Egyesült Királyság várhatóan a walesi Cowderr-laktanya közelébe telepítené a radállomást, hiszen a terület már alapból a Brit szárazföldi erők fennhatósága alatt áll, de még egy környezetvédelmi hatástanulmányra szükség lesz az építkezés megkezdéséig.

Az amerikai DARC-telephelyről egyelőre nincs információnk, de kihangsúlyozták, hogy még az évtized végéig szolgálatba áll mindhárom radarközpont.

Balról jobbra: Richard Marles ausztrál miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Grant Shapps brit védelmi miniszter a kaliforniai Mountain View-ban 2023. december 1-jén. Fotó: Amerikai Védelmi Minisztérium
Dark mode powered by Night Eye