Anna Kikina: az első orosz űrhajós, aki Dragon űrhajóval utazik

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Kicsoda Anna Kikina? 

Anna Kikina 38 éves, 1984. augusztus 27-én született Novoszibirszkben.

2012-ben Anna részt vett az első nyílt versenyen a kozmonauta alakulatba való kiválasztásra. 2012 és 2014 között Anna általános űrképzésen vett részt. 2014-ben a Tanszékközi Minősítő Bizottság döntése alapján felvételt nyert a Roszkoszmosz űrhajós testület tesztkozmonauta posztjára. 2021 májusa óta Szergej Prokopjevvel és Dmitrij Petyelinnel együtt a Szojuz MSz-22 fedélzeti mérnöki képzésben részesült az ISS-67 tartalék személyzetének tagjaként. 2022 júliusában a Roszkoszmosz és a NASA megállapodást írt alá az űrhajóscserékről. A NASA űrhajósa, Frank Rubio csatlakozott az orosz Szojuz MSz-22 űrhajó személyzetéhez, Annát pedig a Crew-5 küldetés tagjaként a Crew Dragon emberes űrhajó személyzetének küldetés-specialistájának nevezték ki.

A Crew-5 küldetésprofilját itt olvashatjátok.

Forrás: Roszkoszmosz

Mi érdekes még Anna Kikinában? 

2021-ben Anna Kikina az orosz sportolók ruhakollekciójának nagykövete lett a tokiói olimpián.

2021-ben a Barbie márka kiadott egy babát Anna Kikinát mintázva, aki tehetségével, sikereivel és személyes tulajdonságaival inspirálta az alkotókat. Az űrhajós Barbie-t a jelmezek két változatában mutatták be: edzőruhában és Orlan típusú szkafanderben, a babákat nem eladásra szánták. Az első Barbie űrhajós babát 1965-ben Valentyina Tyereskova űrrepülésének szentelték.

Anna a poliatlon (all-around) és a rafting mestere. PADI OWD (búvár) tanúsítvánnyal rendelkezik. Légi oktató, több mint 150 ejtőernyős ugrást teljesített. Ő jelenleg az egyetlen nő az orosz űrhajós testületben.

A kozmonautaképző központ vezetője Maxim Kharlamov teatalálkozót tartott Anna Kikinával és a kozmonauta testületben dolgozó kollégáival, vezetőkkel, hogy elbúcsúzzanak Annától a közelgő amerikai útja előtt, még szeptember elején. Forrás: Roszkoszmosz

Miért fontos a repülése?

  • Anna Kikina lesz az ötödik orosz női űrhajós;
  • nyolc év után egy orosz nő első repülése az űrbe (az előző hölgy, Elena Szerova 2014-ben ment a világűrbe és 2015-ben tért vissza);
  • orosz űrhajós első repülése a Crew Dragon űrhajón;
  • 20 év után egy orosz első repülése amerikai űrrepülőgépen (2002 decemberében Valerij Korzun és Szergej Trescsev landolt az Endeavour űrsiklóval);
  • a 22. orosz kozmonauta űrrepülése amerikai űrhajón;
  • egy orosz nő második repülése amerikai űrrepülőgépen (az első 1997 májusában volt, Jelena Kondakova az Atlantis űrsiklón repült);

Anna Kikina a Dragon űrhajóban. Forrás: NASA

Anna Kikina arra buzdította az orosz lányokat, hogy csatlakozzanak a kozmonauta alakulathoz. Elmondása szerint minden álom valóra válik, és a repülésre való felkészülés szakasza olyan, mint egy gyerekkori mese, amit úgy néz az ember, mint egy filmszalagot.

A személyzetben nagyon kényelmes a kapcsolat számomra, minőségiek és hatékonyak. Elégedett vagyok a tanulási folyamattal az USA-ban és Oroszországban egyaránt. Minden szakértőt foglalkoztat, hogy továbbra is repüljünk az űrbe, hogy az emberes űrhajózás tovább éljen. Az amerikai edzésprogramhoz való alkalmazkodás nem okozott nagy nehézséget, a hosszú gyakori transzatlanti repülések nagyobb terhelést jelentettek a szervezetemnek. Mindenki normálisan reagál, minden kérdésre normálisan válaszolnak, hajtja őket a siker. Személyes érzéseim szerint szeretnek engem a csapatban. Úgy látom, hogy mind mi, mind az amerikai szakembereink érdekeltek abban, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és hogy az űrbéli interakciónk tovább folytatódjon. Kabalaként magammal viszem Novoszibiriszk szimbólumát, a vörös hajú Gorodovicskát”- mondta Anna Kikina.

A Crew-5 csapata balról jobbra: Anna Kikina, Josh Cassada, Nicole Mann, Vakata Kóicsi. Forrás: SpaceX

A közös munka az amerikaiakkal pozitív szakmai kapcsolat, sok esetben egybeesnek a nézeteink. Azt kívánom Annának, hogy szívja magába az információkat, lássa, hogyan halad a munka, legyen kíváncsi. Benyomásai hasznosak lesznek a mérnökeink munkájához, és segítenek nekik jobban felkészülni a következő repülésekre. A megállapodást a mostanival együtt a következő három küldetésre írták alá, ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, akkor tovább fogjuk hosszabbítani.”- ezt mondta Szergej Krikaljov korábbi szovjet űrhajós, aki jelenleg az orosz emberes űrhajózásért felel.

Anna stílusosan egy cowboy kalapban utazott el az Egyesült Államokba. Forrás: TASZSZ

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye