Anna Kikina hivatalosan is a Crew-5 személyzet tagja

Kapcsolódó

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

55 éve halt meg Jurij Gagarin

A világ első űrhajósának halálának körülményeit még a mai...

A megállapodásról szóló hivatalos közleményt a jövőhét végére vártuk, ennek ellenére, ma délután a Roszkoszmosz a Telegram csatornáján tudatta mindenkivel, hogy hivatalosan is aláírták a közös együttműködést a NASA-val a közelgő űrhajóscseréről, és egyben arról is, hogy a jövőben az orosz űrhajósok Crew Dragonnal, az amerikai űrhajósok pedig Szojuzzal utazhatnak a Nemzetközi Űrállomásra.

„A Roszkoszmosz és a NASA megállapodást írt alá az integrált személyzet orosz és amerikai űrhajókon történő repüléséről. A megállapodás Oroszország és az Egyesült Államok érdekeit szolgálja, és elősegíti az együttműködés fejlesztését az ISS program keretében, valamint a világűr békés célú feltárását és az arra célzó projektek hatékony megvalósítását! A megállapodás célja annak biztosítása, hogy egy orosz vagy amerikai űrhajó indításával vagy jelentős késleltetésével összefüggő vészhelyzet esetén legalább egy Roszkoszmosz űrhajós és egy NASA űrhajós jelenléte az ISS fedélzetén biztosított legyen, valamint az orosz és az amerikai szegmenst szolgálja ki”– írta a Roszkoszmosz.

A várakozásoknak megfelelően a NASA űrhajósa, Francisco Rubio, Szergej Prokopjev és Dimitrij Petelin űrhajósokkal együtt indul majd a Szojuz MSz-22 fedélzetén, amely a tervek szerint szeptember 21-én indul a kazahsztáni Bajkonuri Kozmodrómról. Ezenkívül a NASA űrhajósa Loral O’Hara, Oleg Kononyenko és Nikolai Chub űrhajósokkal együtt repül majd a Szojuz MSz-23-on, amely küldetés jövő tavasszal indul.

Eközben Anna Kikina kozmonauta a NASA űrhajósaival, Nicole Mann-al és Josh Cassadával, valamint Vakata Kóicsi japán űrhajóssal együtt indul a Crew-5 küldetésen szintén szeptemberben. A szintén orosz Andrej Fediaev kozmonauta jövő tavasszal csatlakozik Stephen Bowen és Warren Hoburg NASA űrhajóshoz a Crew-6 küldetés részeként.

Josh Cassada, Nicole Mann, Vakata Kóicsi, Anna Kikina

„A pénzcsere nélküli megállapodás magában foglalja a Nemzetközi Űrállomásra és onnan történő szállítást, valamint a küldetések átfogó támogatását, beleértve az összes szükséges képzést és felkészítést az indításhoz, a repülési műveletekhez, a leszálláshoz és a személyzet mentőszolgálatához”– mondta Josh Finch, a NASA szóvivője.

Egy forrás szerint a mai bejelentés időpontja nem volt előre meghatározva. A NASA tisztviselői azt mondták, jó munkakapcsolatot ápolnak a Roszkoszmosz más vezető adminisztrátoraival, ami Rogozin rendetlen vezetése ellenére segítette őket az üléscsere megállapodás megkötésében. Az integrált személyzet az egész Nemzetközi Űrállomás programjában megszokott volt, és a geopolitikai feszültségek ellenére is fontos szimbóluma az Oroszország és az Egyesült Államok közötti együttműködésnek. Egy orosz űrhajós, Szergej Krikaljov volt az első orosz, aki amerikai űrjárművön repült a NASA űrsiklójának fedélzetén 1994-ben. Egy évvel később Norman Thagard NASA űrhajós egy Szojuz űrhajón repült a Mir űrállomásra.

Az űrsiklók 2011-es kivonását követően a NASA-nak Oroszországra kellett támaszkodnia a személyzet űrállomásra történő szállítása során. Bár Oroszország végül körülbelül 90 millió dollárt kért a NASA-tól egy ülésért, az ország kitartott az alku végén, és megbízható szállítást biztosított. A NASA-nak ehhez azonban már nincs szüksége Oroszországra, mivel a Crew Dragon már jól bevált működőképes űrhajó. Anna Kikina lesz az első orosz, aki az űrsiklótól eltérő amerikai járművel, ebben az esetben Crew Dragon űrhajóval indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Dark mode powered by Night Eye