Anna Kikina hivatalosan is a Crew-5 személyzet tagja

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

A megállapodásról szóló hivatalos közleményt a jövőhét végére vártuk, ennek ellenére, ma délután a Roszkoszmosz a Telegram csatornáján tudatta mindenkivel, hogy hivatalosan is aláírták a közös együttműködést a NASA-val a közelgő űrhajóscseréről, és egyben arról is, hogy a jövőben az orosz űrhajósok Crew Dragonnal, az amerikai űrhajósok pedig Szojuzzal utazhatnak a Nemzetközi Űrállomásra.

„A Roszkoszmosz és a NASA megállapodást írt alá az integrált személyzet orosz és amerikai űrhajókon történő repüléséről. A megállapodás Oroszország és az Egyesült Államok érdekeit szolgálja, és elősegíti az együttműködés fejlesztését az ISS program keretében, valamint a világűr békés célú feltárását és az arra célzó projektek hatékony megvalósítását! A megállapodás célja annak biztosítása, hogy egy orosz vagy amerikai űrhajó indításával vagy jelentős késleltetésével összefüggő vészhelyzet esetén legalább egy Roszkoszmosz űrhajós és egy NASA űrhajós jelenléte az ISS fedélzetén biztosított legyen, valamint az orosz és az amerikai szegmenst szolgálja ki”– írta a Roszkoszmosz.

A várakozásoknak megfelelően a NASA űrhajósa, Francisco Rubio, Szergej Prokopjev és Dimitrij Petelin űrhajósokkal együtt indul majd a Szojuz MSz-22 fedélzetén, amely a tervek szerint szeptember 21-én indul a kazahsztáni Bajkonuri Kozmodrómról. Ezenkívül a NASA űrhajósa Loral O’Hara, Oleg Kononyenko és Nikolai Chub űrhajósokkal együtt repül majd a Szojuz MSz-23-on, amely küldetés jövő tavasszal indul.

Eközben Anna Kikina kozmonauta a NASA űrhajósaival, Nicole Mann-al és Josh Cassadával, valamint Vakata Kóicsi japán űrhajóssal együtt indul a Crew-5 küldetésen szintén szeptemberben. A szintén orosz Andrej Fediaev kozmonauta jövő tavasszal csatlakozik Stephen Bowen és Warren Hoburg NASA űrhajóshoz a Crew-6 küldetés részeként.

Josh Cassada, Nicole Mann, Vakata Kóicsi, Anna Kikina

„A pénzcsere nélküli megállapodás magában foglalja a Nemzetközi Űrállomásra és onnan történő szállítást, valamint a küldetések átfogó támogatását, beleértve az összes szükséges képzést és felkészítést az indításhoz, a repülési műveletekhez, a leszálláshoz és a személyzet mentőszolgálatához”– mondta Josh Finch, a NASA szóvivője.

Egy forrás szerint a mai bejelentés időpontja nem volt előre meghatározva. A NASA tisztviselői azt mondták, jó munkakapcsolatot ápolnak a Roszkoszmosz más vezető adminisztrátoraival, ami Rogozin rendetlen vezetése ellenére segítette őket az üléscsere megállapodás megkötésében. Az integrált személyzet az egész Nemzetközi Űrállomás programjában megszokott volt, és a geopolitikai feszültségek ellenére is fontos szimbóluma az Oroszország és az Egyesült Államok közötti együttműködésnek. Egy orosz űrhajós, Szergej Krikaljov volt az első orosz, aki amerikai űrjárművön repült a NASA űrsiklójának fedélzetén 1994-ben. Egy évvel később Norman Thagard NASA űrhajós egy Szojuz űrhajón repült a Mir űrállomásra.

Az űrsiklók 2011-es kivonását követően a NASA-nak Oroszországra kellett támaszkodnia a személyzet űrállomásra történő szállítása során. Bár Oroszország végül körülbelül 90 millió dollárt kért a NASA-tól egy ülésért, az ország kitartott az alku végén, és megbízható szállítást biztosított. A NASA-nak ehhez azonban már nincs szüksége Oroszországra, mivel a Crew Dragon már jól bevált működőképes űrhajó. Anna Kikina lesz az első orosz, aki az űrsiklótól eltérő amerikai járművel, ebben az esetben Crew Dragon űrhajóval indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye