Anton Skaplerov elhagyja a kozmonauta testületet

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...
Anton Skaplerov négy űrmisszió után szögre akasztja a szkafanderét.

Skaplerov karrierjét katonaként kezdte, ahol a légierő őrnagya és alezredese volt, majd 2009-ben leszerelt. 1995-ben részt vett az űrhajós testület toborzásán, és végül 2003-ban kezdte meg az általános űrkiképzést, 2005-ben pedig próbaűrhajós minősítést kapott. Ő a világ 524., és Oroszország 111. űrhajósa.

Első űrrepülés
2011. november 14-én indult a Szojuz TMA-22 űrhajó parancsnokaként, Anatolij Ivanyisin Roszkoszmosz és Daniel Burbank NASA űrhajóssal. Az Expedíció-29/30 alatt egy űrsétát hajtott végre, amely 6 óra 15 percig tartott. 2012. április 27-én tértek haza 165 nap űrben töltött idő után.

Forrás: Anton Skaplerov

Második űrrepülés
2014. november 24-én a Szojuz TMA-15M űrhajó parancsnokaként kezdte meg útját az Expedíció-42/43 részeként. Társa Samantha Cristoforetti (ESA), valamint Terry Virts NASA űrhajós volt. A küldetésük 2015. június 11-én ért véget 199 űrben töltött nap után.

Forrás: Anton Skaplerov

Harmadik űrrepülés
2017. december 17-én ugyancsak parancsokként indult a Szojuz MSz-07, és egyben az Expedíció-54 küldetés keretén belül. Társai a misszió során: Scott Tingle (NASA), és Kanaj Norisige (JAXA) űrhajósok. Skaplerov ezen űrrepülés alatt végrehajtotta második űrsétáját, amely 8 óra 12 percig tartott. 2018. június 3-án indultak haza 168 ISS-en töltött nap után.

Forrás: Anton Skaplerov

Negyedik űrrepülés
Utolsó űrrepülése nem a megszokott űrhajós kollégákkal történt. A készülő The Challenge orosz filmforgatás kapcsán Klim Shipenko filmrendező és Julia Peresild színésznő foglaltak helyet a Szojuz űrhajóban. Az indulásra 2021. október 5-én került sor a Szojuz MSz-19 fedélzetén. Skaplerov ezen küldetés alatt is végrehajtott egy űrsétát Pjotr Dubrovval, ami 7 óra 11 percig tartott. A küldetés alatt a két kozmonauta segédkezett a film forgatásában, melyben egyébként maguk is szerepelnek, Oleg Novickij kozmonautával együtt. A filmforgatásra érkezett két utas az előbb említett űrhajóssal tért haza, Skaplerov pedig becsatlakozott az expedícióba, és végül 2022. március 30-án utazott vissza bolygónkra 176 nap után.

Forrás: Anton Skaplerov

2023. február 1-én saját kérésére elhagyta a Roszkoszmosz űrhajós testületét. Ugyan az űrbe már nem repül, de továbbra is a Gagarin Űrhajóskiképző Központban fog dolgozni, mint az űrhajósok repülési és földi, valamint a tesztelési és üzemeltetési osztályának helyettes vezetője. Emellett a korábban említett The Challenge orosz filmben is viszont láthatjuk majd. Skaplerov karrierje során 709 napot töltött az űrben, összesített űrséta ideje pedig 21 óra 38 perc.

Űrséta közben. Forrás: Anton Skaplerov
50. életévét tavaly februárban a Nemzetközi Űrállomáson töltötte be. Forrás: Anton Skaplerov
Dark mode powered by Night Eye