Április 12: az űrhajózás világnapja, Jurij Gagarin 1961-es űrrepülésére emlékezünk

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Világszerte fontos nap a mai a nemzetközi űrutazásban, ugyanis az űrhajózás világnapját ünneplik a Föld különböző pontjain. 1961. április 12-én, 8:07-kor indult el Jurij A. Gagarin őrnagy a Vosztok 8K72K rakétával a 3KA „Vosztok-1” űrkabinban, hogy neve örökre bekerüljön az űrhajózás történelemkönyvébe. Első alkalommal jutott ember a világűrbe élve, tett meg egy teljes keringést, majd tért vissza épségben a Földre. Később Gagarin a következő szavakkal emlékezett vissza:

„Miközben megkerültem a Földet az űrhajóban, láttam, milyen gyönyörű is a bolygónk. Emberek, óvjuk meg és bővítsük ezt a gyönyörűséget, ne pusztítsuk el!” – Ezek a szavak korunk nemzetközi feszültségeit figyelembe véve most még inkább fontosak lennének…

1 óra 47 perc alatt tett meg egy teljes keringést a Föld körül, és néhány perccel később sikeres leszállást hajtott végre. Az Egyesült államoknak ez több mint 10 hónappal később, 1962. február 20-án sikerült, amikor John Glenn a Mercury-Atlas-6-tal tett sikeres űrrepülést.

Jurij Gagarin

Mégis ez a nap szintén fontos az USA űrtörténelmében is: 1981. április 12-én szállt fel az űrsikló-program első képviselője, a Columbia, fedélzetén John W. Younggal és Robert L. Crippennel. Ezzel új fejezet kezdődött az ország űrrepülésében, ami egészen 2011. július 8-ig, az utolsó űrrepülőgéppel történő küldetésig, az STS-135-ig tartott.

Robert L. Crippen és John Young

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye