Április 12: az űrhajózás világnapja, Jurij Gagarin 1961-es űrrepülésére emlékezünk

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Világszerte fontos nap a mai a nemzetközi űrutazásban, ugyanis az űrhajózás világnapját ünneplik a Föld különböző pontjain. 1961. április 12-én, 8:07-kor indult el Jurij A. Gagarin őrnagy a Vosztok 8K72K rakétával a 3KA „Vosztok-1” űrkabinban, hogy neve örökre bekerüljön az űrhajózás történelemkönyvébe. Első alkalommal jutott ember a világűrbe élve, tett meg egy teljes keringést, majd tért vissza épségben a Földre. Később Gagarin a következő szavakkal emlékezett vissza:

„Miközben megkerültem a Földet az űrhajóban, láttam, milyen gyönyörű is a bolygónk. Emberek, óvjuk meg és bővítsük ezt a gyönyörűséget, ne pusztítsuk el!” – Ezek a szavak korunk nemzetközi feszültségeit figyelembe véve most még inkább fontosak lennének…

1 óra 47 perc alatt tett meg egy teljes keringést a Föld körül, és néhány perccel később sikeres leszállást hajtott végre. Az Egyesült államoknak ez több mint 10 hónappal később, 1962. február 20-án sikerült, amikor John Glenn a Mercury-Atlas-6-tal tett sikeres űrrepülést.

Jurij Gagarin

Mégis ez a nap szintén fontos az USA űrtörténelmében is: 1981. április 12-én szállt fel az űrsikló-program első képviselője, a Columbia, fedélzetén John W. Younggal és Robert L. Crippennel. Ezzel új fejezet kezdődött az ország űrrepülésében, ami egészen 2011. július 8-ig, az utolsó űrrepülőgéppel történő küldetésig, az STS-135-ig tartott.

Robert L. Crippen és John Young

Dark mode powered by Night Eye