Április 3-án mutatják be az Artemis-2 személyzetét

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A négytagú személyzet tagjai között biztosan lesz amerikai és kanadai űrhajós is.

A NASA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) egy hivatalos esemény keretében fogja bemutatni április 3-án azt a négy asztronautát, akik a jelenlegi tervek szerint a 2024 novemberében induló Artemis-2 küldetés személyzetét képezik majd. Ez lesz az a misszió, ami az Artemis-program első emberes tesztrepüléseként zajlik le, és ami előkészíti a következő Holdra-szállást az Artemis-3 keretében. 
A 10 napos küldetésre induló személyzet tagjai között biztosan lesz amerikai és kanadai űrhajós is, hiszen a Lunar Gateway Hold körüli űrállomás építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó megállapodás értelmében Kanada is hozzájárul a programhoz a Canadarm3 robotkarral, cserébe pedig egy űrhajósuk ülést kap az Orion űrhajóban. Erre a legnagyobb esélye Jeremy Hansennek van, aki 2009 óta a CSA asztronautája, de még nem járt a világűrben. 
Ahogy arról mi is beszámoltunk néhány napja, lezárult az Artemis-1 küldetés megfelelőségi felülvizsgálata, melynek eredménye alapján a NASA és nemzetközi partnerei már a következő fontos küldetésre fókuszálhatnak, ennek egyik momentuma lesz a személyzet bemutatása is.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye