Apró kamerák a Hold felszínének vizsgálatára

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Az Intuitive Machines Nova-C leszállóegysége hamarosan elindul, hogy úti célját, azaz a Holdat elérve megkíséreljen landolni annak felszínére. Az ereszkedési folyamatot természetesen igyekeznek majd nyomon követni, mégpedig a NASA által fejlesztett kamerarendszer segítségével. Az ún. SCALPSS (Stereo Cameras for Lunar Plume-Surface Studies) négy darab kis méretű sztereó kamerából áll, melyeket a Nova-C alja körül helyeznek el, hogy felvételeket készítsenek a leszállási manőver során és után. A képek rögzítése attól az időponttól kezdődik majd, amikor a leszállóegység fúvókája elkezd kölcsönhatásba lépni a felszínnel, és egészen a landolás utáni pillanatokig fog tartani. A végleges felvételeket egy kis fedélzeti adattároló gyűjti össze, majd a  Nova-C segítségével hazaküldik a Földre, ahol megtörténik a feldolgozásuk, valamint az adatok ellenőrzése és a felszín 3D digitális magassági térképének elkészítése.

A felvételek fontossága

A kutatók olyan kérdésekre keresik a választ, mint: „Mennyire fog változni a felszín? Mi történik a leszállóegység landolásakor a felkavart holdfelszíni anyaggal, azaz a regolittal?”. Sajnos eddig csak korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre ezek megválaszolására, így elengedhetetlen, hogy a valós idejű méréseket hajtsanak végre a felszínnel kapcsolatban. Mindezt az a tény is indokolja, hogy a Holdra történő utazások számának növekedésével gyarapodik az egymáshoz közel érkező hasznos terhek száma is. Ennek következtében a szakembereknek képesnek kell lenniük a leszállások hatásainak pontos előrejelzésére, mellyel megakadályozhatóvá válik egy esetleges károkozás.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye