Áremelés a NASA-nál és újabb Starliner csúszás

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Újból csúszik a Starliner második, személyzet nélküli tesztútja, az OFT-2. A startra legkorábban április 2-án került volna sor, azonban ahogy múltkor is írtuk, a texasi viharos időjárás csúszásokat okozott a szoftver tesztelésében, ezért a Boeing űrhajója nem tudta tartani a felkészítülési menetrendet. A NASA szerint az OFT-2 (Orbital Flight Test 2) így semmiképpen sem tudja befejezni a misszióját április végéig, amikor a Crew-2 Dragonja megérkezik április 20-án. A Nemzetközi Űrállomáson 2 db IDA (International Docking Port) dokkoló van, amiből az egyiket a Crew-1 foglalja el (május 9-ig), a második pedig a Crew-2 részére tartanak fent. Érthető a NASA döntése, mivel mindig operatív küldetések élveznek előnyt a tesztküldetésekkel szemben, így a Starlinernek várnia kell. Új időpontot később neveznek majd meg az OFT-2-re

Jelentősen emeli az árait a NASA a Nemzetközi Űrállomásra feljuttatott kereskedelmi szállítmányok esetében. A közlemény szerint (amit az űrhivatal nem vert nagy dobra) a jövőben a következő szerint alakul az árazás:

  • 1 kg feljuttatása az ISS-re a korábbi 3000 dollár/kg helyett 20 000 dollár/kg lesz
  • 1 kg visszahozatala az ISS-ről a korábbi 6000 dollár/kg helyett 40 000 dollár/kg lesz
  • 1 űrhajós munkaórája (amit pl. egy tudományos kísérlettel tölt) 17 500 dollár/óra helyett 130 000 dollár lesz

Kissé érthetetlen a drasztikus áremelés, és a Nemzetközi Űrállomást tudományos kísérletekre használó megrendelőket is sokkolta a hír. A NASA a döntést azzal indokolta, hogy a jelenlegi és jövőbeli kereslet indokolja az áremelést, illetve így az árak megfelelő mértékben tükrözik a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetési költségeit.

Az űrhivatal a 2021-es költségvetésében a kért 150 millió dollár helyett csak 17 milliót kapott az ISS kereskedelmi terveinek (privát tőke és cégek bevonása, pl. Axiom modulok) végrehajtására, így a mostani döntés összefügghet ezzel is. A NASA nem csoportosíthat át más forrásokat erre a célra, minden megszavazott adódollár az adott programra költhető csak el.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye