Ariane-6: Egy éves csúszás

Kapcsolódó

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évet csúszik Európa új rakétájának, az Ariane-6-nak a bemutatkozása.

Az Európai Ürügynökség (ESA) tegnapi bejelentése szerint az új hordozó bemutatkozására 2022 második negyedévében kerülhet majd sor. A Vega rakéta utódja, a nagyobb teljesítményre képes Vega-C is szóba került: ez 2021. júniusában debütálhat.

Ariane-6 és Vega-C rakéta látványterve
Kép: ESA

A fejlesztések csúszásának oka a koronavírus, az ESA elmondása szerint március óta több telephelyen is teljesen leállt a munka.
Az Ariane-6 fejlesztésére eddig 3.8 (!) milliárd eurót költött az űrügynökség (ebben benne van a Francia Guyanán épített új indítóállás 500 milliós költsége), azonban a tagországoktól most további 230 millió eurót kérnek az eddigi költségvetésen felül.
Múltkor már mi is írtuk, hogy az Ariane-6 bemutatkozó útján nem a OneWeb lesz a megrendelő – habár állítólag már fizettek is – és nincsen egyelőre új vevő. A rakéta második útján majd egy Galileo műholdat fognak szállítani.

Daniel Neuenschwander, az ESA egyik vezetője (Director for Space Transportation) elmondta, hogy nagy nyomás nehezedik rájuk a piacon, főképpen az USA-ból. Bár nem mondta ki, de Neuenschwander nyilvánvalóan a SpaceX-re gondolt. Elhangzott a szokásos európai álláspont is, miszerint az amerikai cégeket a NASA és a katonai indítások finanszírozzák kizárólag..

Neuenschwander a James Webb teleszkóp (JWST) indításával kapcsolatban azt mondta, hogy rendben zajlanak az előkészületek, és továbbra is 2021. október az indítás dátuma (Ariane-5 rakétával). A JWST a NASA és az ESA közös projektje, melybe az ESA pár tudományos műszerrel, illetve az indítási költségek átvállalásával járult hozzá.

Részletes írásunkat az Ariane-6 rakétáról itt olvashatjátok.

Egy Ariane-6 makett az új indítóálláson
Fotó: ESA
Dark mode powered by Night Eye