Ariane-6: Egy éves csúszás

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

1 évet csúszik Európa új rakétájának, az Ariane-6-nak a bemutatkozása.

Az Európai Ürügynökség (ESA) tegnapi bejelentése szerint az új hordozó bemutatkozására 2022 második negyedévében kerülhet majd sor. A Vega rakéta utódja, a nagyobb teljesítményre képes Vega-C is szóba került: ez 2021. júniusában debütálhat.

Ariane-6 és Vega-C rakéta látványterve
Kép: ESA

A fejlesztések csúszásának oka a koronavírus, az ESA elmondása szerint március óta több telephelyen is teljesen leállt a munka.
Az Ariane-6 fejlesztésére eddig 3.8 (!) milliárd eurót költött az űrügynökség (ebben benne van a Francia Guyanán épített új indítóállás 500 milliós költsége), azonban a tagországoktól most további 230 millió eurót kérnek az eddigi költségvetésen felül.
Múltkor már mi is írtuk, hogy az Ariane-6 bemutatkozó útján nem a OneWeb lesz a megrendelő – habár állítólag már fizettek is – és nincsen egyelőre új vevő. A rakéta második útján majd egy Galileo műholdat fognak szállítani.

Daniel Neuenschwander, az ESA egyik vezetője (Director for Space Transportation) elmondta, hogy nagy nyomás nehezedik rájuk a piacon, főképpen az USA-ból. Bár nem mondta ki, de Neuenschwander nyilvánvalóan a SpaceX-re gondolt. Elhangzott a szokásos európai álláspont is, miszerint az amerikai cégeket a NASA és a katonai indítások finanszírozzák kizárólag..

Neuenschwander a James Webb teleszkóp (JWST) indításával kapcsolatban azt mondta, hogy rendben zajlanak az előkészületek, és továbbra is 2021. október az indítás dátuma (Ariane-5 rakétával). A JWST a NASA és az ESA közös projektje, melybe az ESA pár tudományos műszerrel, illetve az indítási költségek átvállalásával járult hozzá.

Részletes írásunkat az Ariane-6 rakétáról itt olvashatjátok.

Egy Ariane-6 makett az új indítóálláson
Fotó: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye