Arianespace EU | Falcon Eye-2 küldetésprofil

Kapcsolódó

Mind a négy főhajtóművét megkapta a következő SLS rakéta

Halad az Artemis-2 küldetés hordozórakétájának összeszerelése a NASA Michoud...

Az ESA űrhajósa veszi át a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki posztját

Ma délután, egészen pontosan 15:40-kor kerül sor arra az...

A nap képe #1239 – ISS az Endeavour fedélzetéről

Dr. Sultan Al-Nejadi a minap osztott meg egy felvételt,...

Bemutatták az európai teherűrhajót, mely Argo névre hallgat

A Rocket Factory Augsburg által vezetett konzorcium bemutatta az...

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Hétfő hajnalban indul egy Arianespace által startolt Szojuz rakéta Guyanából, az Egyesült Arab Emírségek Falcon Eye-2 műholdjával. Lássuk is a részleteket.

← Mitsubishi H. I. – JRDS-II 🇯🇵 | SpaceX 🇺🇸 – CRS-21 →

Indítás ideje, helye: 2020. dec. 2. magyar idő szerint 02:33 – , Guyana Űrközpont – Soyuz Launch Complex, Kourou, Francia Guyana 🇫🇷
Megbízó: az Egyesült Arab Emírségek hadereje
Rakomány: Falcon Eye-2 optikai felderítő műhold
Rakomány össztömege: ~1200 kg
Hordozórakéta: Szojuz-STA
Pálya: napszinkron pálya (SSO) 611 x 611 km
Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés az Arianespace YouTube csatornáján
Indítás kimenetele: sikeres indítás

Szojuz rakéta… Guyanából? Igen!
Az Arianespace orosz Szojuz rakéták vásárlásával oldja meg az európai közepes teherbírású rakéta hiányát. Az Arianespace-Szojuz projektet 2002-ben jelentette be először az ESA (Európai Űrügynökség). Két területen kezdődött el együttműködés Oroszországgal: először kellett építeni egy Szojuz startállást a Guyana Űrközpontban, ezután pedig pár változást kellett véghez vinni a Szojuz rakétán, hogy összeszerelhető és indítható legyen Guyanából. A felek 2003-ban írták alá a kooperációs szerződést, 2005-ben kapták meg a pénzügyi támogatást a projekthez. Az Ensemble de Lancement Soyouz (ELS; Szojuz Indítókomplexum) első tereprendezési munkálatai még ebben az évben elkezdődtek, de a tényleges építkezés csak 2007-ben vehette kezdetét. A startállás az kiszolgálótoronnyal 2011-re készült el teljesen. Ezzel megkezdhették az Arianespace által kínált Szojuz-STB és Szojuz-STA rakéták indítását Francia Guyanából. Ezeknek az indításoknak az érdekessége, hogy a rakétákat itt függőlegesen szerelik össze az oroszországi vízszintes megoldáshoz képest. Másik érdekesség: a guyanai küldetésirányítók mellett Oroszországban is figyelik a startot az orosz szakemberek, mintha onnan indítanák a rakétát. Eddig 23 Szojuzt startoltak el a Guyana Űrközpontból, 22 siker és 1 félsiker.

A 13. Szojuz küldetés (VS13 misszió)
Forrás: Arianespace

Falcon Eye-2
A Falcon Eye műholdakat a francia Pléiades-HR civil/katonai optikai földmegfigyelő műholdak fejlesztett változata alapján építették. Egy ún. High-Resolution Imager-rel vannak ellátva, melyek 70 centiméteres felbontást tudnak elérni, 20 kilométeres sávokban. A 2013-ban megkötött szerződés szerint az Egyesült Arab Emírségek hadereje két Falcon Eye műholdat indított volna két Vega starton, de a tavaly júliusban elveszett Falcon Eye-1 pótlására szánták a sorozat második tagját. Az eredeti szerződést is módosították, ugyanis már inkább egy Szojuzzal indítják a második szatelitet. Az Egyesült Arab Emírségek hadereje katonai, pontosabban felderítési célokra fogja használni a Falcon Eye-2 optikai kémműholdat. Mindkét űreszközt a Thales Alenia Space gyártotta. A műhold elektronikus eszközeit három darab kihajtható napelemtábla fogja kiszolgálni. A meghajtást és pozicionálást négy darab hidrazin hajtóanyagú fúvóka biztosítja.
Az űreszköz tervezett élettartama 5 év.

Az identikus Falcon Eye-1 a végszereldében
A műhold Föld körüli pályán – illusztáció
Forrás: GSP
Dark mode powered by Night Eye