Arianespace | JUICE küldetésprofil

Kapcsolódó

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Kínai közreműködéssel állt pályára a legújabb francia röntgentávcső

A Francia Űrügynökség és a Kínai Nemzeti Űrhivatal egy...

Készen áll első indítására az Ariane-6

A napokban hajtották végre a tankolási főpróbát, ami szerencsére...

Az idei első Ariane-5 indítás egy érdekes missziót foglal magában, hiszen egy olyan űreszköz lapul az Arianespace rakétájának orrkúpja alatt, mely a Jupiter jeges holdjait hivatott tanulmányozni.

Frissítés 2023. ápr. 13.: Az indítást elhalasztották kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Az új időpont április 14-e.

Eredeti cikk

Indítás helye, időpontja: Guyana Űrközpont, ELA-3 startállás, Francia Guyana, 2023. április 13., magyar idő szerint 14:15

Megbízó: ESA (Európai Űrügynökség)

Hordozórakéta: az Arianespace által üzemeltetett Ariane-5 nehézrakéta

Rakomány: a JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) űrszonda

Rakomány össztömege: ~ 6.000 kg

Úti cél: a Jupiter jeges holdjai (Ganymedes, Callisto, Europa)

Fokozat(ok) visszatérése: nem képes erre az Ariane-5 rakéta, az első fokozat az óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: hivatalos élő stream az Arianespace YouTube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

 • az Arianespace idei első, összességében 295. indítása
 • az idei 1., összességében a 116. Ariane-5 rakétaindítás
 • a 58. indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve
A küldetés áttekintése

Az Arianespace nehézrakétája ismét egy fontos és érdekes rakománnyal  indul útjára, mégpedig a JUICE űrszondával, ami fő feladatául a Jupiter jeges holdjainak tanulmányozását kapta. A küldetés további különlegessége, hogy ez lesz az utolsó előtti Ariane-5 indítás, hiszen a hordozó 27 évnyi szolgálatot követően nyugdíjazásra kerül, helyét pedig az Ariane-6 fogja átvenni.

A JUICE űrszonda

A JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) egy bolygóközi űreszköz, mely mint azt említettük, a Jupiterhez indul, és annak jeges holdjait, tehát az Europát, a Ganymedest és a Callistot fogja tanulmányozni, de további vizsgálatok is szerepelnek a listáján a gázóriással kapcsolatban. Mindehhez összesen 10 tudományos műszert fog magával vinni, melyek egy 85 m² felületű, két szárnyból, és egyenként öt panelből álló napelemes rendszerből nyerik majd a szükséges energiát. A fedélzeten lesz továbbá egy kísérlet, valamint egy sugárzásmérő is. Az eszközök biztosításáért az ESA mellett további partnerek is feleltek, többek között a NASA, a JAXA és az ISA (Iráni Űrügynökség).

A méreteire áttérve a JUICE összecsomagolva, tehát az indításra előkészítve 4,09 x 2,86 x 4,35 m, ám teljes valójában ennél jóval nagyobb értékekkel rendelkezik: 16,8 x 27,1 x 13,7 m. Az űreszköz kb. 2400 kg, ám magával visz nagyjából 3600 kg üzemanyagot is, hogy gond nélkül képes legyen teljesíteni misszióját. A hasznos terhek továbbá 280 kilogrammot tesznek ki, így mindösszesen ~6 tonnáról beszélünk. Az űreszköz főhajtóműve 425 N tolóerő kifejtésére képes, melynek hajtóanyaga monometil-hidrazin (MMH), oxidálószere pedig nitrogén-oxidok (MON, vagy magyarul NOx).

A műszerek

Távérzékelő műszerek:

 • JANUS – egy optikai kamerarendszer, mely a holdak jellegzetességeit fogja tanulmányozni, valamint a Jupiter felhőinek feltérképezését is ez a műszer hivatott elvégezni,
 • MAJIS (Moons and Jupiter Imaging Spectrometer) – a Jupiter felhőit és légkörét, valamint a holdak felszínén lévő jeget és ásványi anyagokat fogja vizsgálni,
 • UVS (UV imaging Spectrograph) – a jeges holdak exoszférájának (felső légkör) összetételét és dinamikáját jellemzi majd,
 • SWI (Sub-millimeter Wave Instrument) – a Jupiter atmoszféráját, valamint a jeges holdak exoszférájának és felszínének hőmérsékletét, összetételét és dinamikáját fogja tanulmányozni.

Geofizikai műszerek:

 • GALA (GAnymede Laser Altimeter) – ez a lézeres magasságmérő a Ganymedes árapály jelenségét, továbbá a holdak felszínét fogja vizsgálni,
 • RIME (Radar for Icy Moons Exploration) – egy radar, mely képes a holdakon található jég belsejébe hatolni egészen 9 km mélységig, és ezáltal vizsgálatokat végezni,
 • 3GM (Gravity & Geophysics of Jupiter and Galilean Moons) – a műszer a Ganymedes gravitációs terét, valamint a Jupiter és a holdak légkörét és ionoszféráját fogja tanulmányozni.

További műszerek:

 • J-MAG – egy magnetométer, ami szenzorokkal fogja vizsgálni a Jupiter mágneses terét,  és annak kölcsönhatását a Ganymedesszel, valamint a jeges holdak felszín alatti óceánjait is tanulmányozza majd,
 • PEP (Particle Environment Package) – többek között a pozitív és negatív ionok, és elektronok, valamint a plazma sűrűségét fogja mérni a Jupiter-rendszeren belül,
 • RPWI (Radio & Plasma Wave Investigation) – a Jupiter és a holdak rádiósugárzását és plazmáját hivatott vizsgálni.

A fedélzeten lévő kísérlet:

 • PRIDE (Planetary Radio Interferometer & Doppler Experiment) – a JUICE távközlési rendszerét, és az ún. VLBI-t (Very Long Baseline Interferometry) használja az űrszonda helyzetének és sebességének pontosan megmérésére, annak érdekében, hogy a Jupiter és a jeges holdak gravitációs mezőit vizsgálja.
Forrás: ESA
Forrás: ESA

Mivel a misszióban érintett műszerek temérdek tudományos adatot fognak generálni, így szükséges a megfelelő tárhely, valamint egy redundáns rendszer, mely előállítja a kellő energiát, amikor az eszköz a különböző égitestek mögött elhaladván nem részesül a Nap fényében. Így tehát a JUICE öt akkumulátormodult fog magával vinni, valamint egy több napnyi tudományos adat mentésére elegendő, 1,25 Tb tárhellyel rendelkező eszközt.

Autonóm működés: Mint az ismeretes, a Jupiter több mint 600 millió km távolságra van tőlünk, így az űrszondával való kommunikáció több mint 1,5 órát venne igénybe. A JUICE-t ezért úgy tervezték, hogy teljesen önállóan tudjon működni, és az esetleges problémákra magától is képes legyen reagálni.

Ha pedig még több információt szeretnétek megtudni a szondáról, valamint annak 8 éves útjáról, kattintsatok korábbi cikkünkre!

Forrás: ESA
Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye