Arianespace | LARES-2 küldetésprofil

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Első repülésére készül az Arianespace által gyártott, közepes teherbírású Vega-C rakéta, a LARES-2 küldetés keretében. Lássuk a küldetés főbb részleteit:

Indítás ideje: 2022. július 13., magyar idő szerint 13:13

Indítás helye: Guyana Űrközpont, ELV-1 indítóállás, Francia Guyana

Megbízó: Európai Űrügynökség (ESA)

Hordozórakéta: Vega-C

Rakományok: VV21 rakomány – LARES-2 tudományos műhold, 6 db CubeSat

Rakomány össztömege: ~350 kg

Pálya: Közepes magasságú Föld körüli pálya

Fokozat visszatérése: a Vega-C rakéta fokozatai lakatlan területre, az Atlanti-óceánba fognak visszazuhanni

A küldetés számokban:

Ez lesz:

  • az idei 83. indítási kísérlet Föld körüli pályára
  • az Európai Űrügynökség idei 1., összességében a 14. küldetése
  • a Vega rakétacsalád idei 1., összességében a 21. küldetése.

A küldetés részletei

Az Európai Űrügynökség megbízásából a Francia Guyanában található Guyana Űrközpontból indulhat el első útjára a Vega rakétacsalád új fejlesztésű, közepes teherbírású rakétája, a Vega-C.

A hasznos teher az az Olasz Űrügynökség (ASI) LARES-2 tudományos műholdja lesz. A pályára állást követően a LARES-2 pontos pályáját lézerrel, földi állomásokról fogják követni. A küldetés célja az úgynevezett frame-dragging-effektus, vagyis a téridő torzulásának mérése lesz, amelyet egy olyan masszív test, mint a Föld forgása okoz. Érdekesség, hogy elődje, a LARES volt a Vega 2012-es első repülésének fő hasznos terhe.

A LARES-2 integrálása. – Kép forrása: ESA

A LARES-2 mellett 6 db CubeSatot is közepes magasságú Föld körüli pályára állítanak. Az AstroBio CubeSat (Olaszország) a biomolekulák űrbeli kimutatására szolgáló megoldást teszteli. A Greencube (Olaszország) a mikrogravitációban történő növénytermesztésre szolgáló kísérletet szállít. Az ALPHA (Olaszország) a Föld magnetoszférájával kapcsolatos jelenségek, például az északi és déli fény megértését kívánja elősegíteni. Három másik CubeSat – a Trisat-R (Szlovénia), az MTCube-2 (Franciaország) és a Celesta (Franciaország) – a zord sugárzási környezet elektronikai rendszerekre gyakorolt hatásait vizsgálja majd.

A Vega-C rakétáról

A hordozórakéta 4 egymásra épített fokozatból áll, az áramvonalazó kúpok magassága 9 m, átmérőjük 3 m. Ennek köszönhetően a hasznos teher térfogata kétszer akkora, mint a Vega esetében. A rakéta összesen 34,8 m magas, közel 5 m-rel magasabb, mint elődje.

A Vega-C egy új és nagyobb (4,65 MN) tolóerejű első fokozati szilárd hajtóművel, a P120C-vel rendelkezik, amely a Vega P80-as hajtóművén alapul. A motorokat a szintén új fejlesztésű Ariane-6 rakétához is használni fogják (2, vagy 4 db-ot a küldetés követelményeinek függvényében), ennek köszönhetően racionalizálható az ipari hatékonyság és javítja mindkét hordozórakéta költséghatékonyságát. Ehhez kapcsolódik egy új második fokozat, a Zefiro-40, szintén szilárd hajtóanyagú rakétamotorral, amely 1100 kN tolóerőt generál. A harmadik fokozat Zefiro-9 (314 kN) szilárd hajtóanyaggal működő hajtóműve ugyan az, amelyet az elődjén is használtak. Az újra beindítható felső fokozatot is továbbfejlesztették. Az AVUM+ megnövelt folyékony hajtóanyag-kapacitással rendelkezik, hogy a hasznos terhet a küldetés követelményeitől függően a megfelelő pályára juttassa, és megnövelt működési időt tegyen lehetővé az űrben, lehetővé téve a hosszabb küldetéseket. Hajtóműve ehhez 2,45 kN tolóerőt képes biztosítani.

Összességében elmondható, hogy a Vega-C elődjéhez, a 2012 óta használatban lévő Vega rakétához képest jelentős előrelépést tud felmutatni. Az új első és második fokozatokkal, valamint a továbbfejlesztett negyedik fokozattal a Vega-C az előd 1,5 tonnájáról mintegy 2,2 tonnára növeli a hasznos teher kapacitását a referenciának számító 700 km magasságú poláris pályán.

A Vega-C felépítése. – Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye