Arianespace | Syracuse-4B & Heinrich Hertz küldetésprofil

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Frissítés júl. 4. 12:13: A kedvezőtlen időjárás miatt egy napos halasztás mellett döntött az ESA és az Arianespace.

Frissítés jún. 15. 21:06: A holnap esti indítást elhalasztották, mert biztonsági okokból egyelőre még a rakétát se tolták ki az összeszerelő hangárból az indítóállásra. Egyelőre nincs újabb indítási időpont megadva, amint lesz, természetesen annak alapján frissítjük a dátumot is.

Egy korszak végéhez közeledünk. Pár napon belül sor kerül az Ariane-5 hordozó utolsó, 117. repülésére, melynek alkalmával 2 műholdat szállít az űrbe.

Indítás helye, időpontja: Guyana Űrközpont, ELA-3 startállás, Francia Guyana, 2023. július 6. 0:00

Megbízó: Francia Védelmi Minisztérium, OHB System, Német Űrkutatás Központ (DLR)

Hordozórakéta: az Arianespace által üzemeltetett Ariane-5 nehézrakéta

Rakomány: a Syracuse-4B és a Heinrich Hertz névre hallgató műholdak

Rakomány össztömege: ~7.000 kg

Pálya: geostacionárius átviteli pálya (GTO)

Fokozat(ok) visszatérése: nem képes erre az Ariane-5 rakéta, az első fokozat az óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: magyar nyelvű közvetítés a Spacejunkie Youtube csatornánkon, illetve hivatalos élő stream az Arianespace YouTube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • az Ariane-5 hordozó utolsó útja
  • az Arianespace idei 2., összességében 296. indítása
  • az idei 2., összességében a 117. Ariane-5 misszió
  • a 91. indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Ahogyan említettük, hamarosan véget ér egy olyan korszak, mely nem kevesebb időt, mint 27 évet ölel fel. Az Ariane-5 ugyanis ennyi ideje teljesít szolgálatot, ami nem mellesleg a közelmúlt egyik legmegbízhatóbb rakétájává nőtte ki magát ezen időszak alatt. Az Arianespace által üzemeltetett hordozó olyan műveletekben játszott kulcsszerepet, mint az XMM Newton, a Herschel, a Planck, a JWST űrtávcsövek pályára állítása, vagy a Rosetta, a BepiColombo, és a JUICE űrszondák kezdeti útjának biztosítása. Az Ariane-5 tehát több mint két évtizedes kifogástalan teljesítményével rugaszkodik neki 117. repülésének, melyre a jelen tervek szerint június 16-án kerülhet sor. A VA261 jelű misszió ennek alkalmával két műholdat fog az űrbe juttatni, mégpedig a Syracuse-4B, és a Heinrich Hertz névre keresztelt szatelliteket. Előbbi és utóbbi is nagyjából azonos súllyal rendelkezik: 3500 kilogramm és 3450 kilogramm.

Forrás: Arianespace

Syracuse-4B

A Syracuse-4B szatellit a 2015-ös Comsat-NG (Communication par satellite de nouvelle génération), majd Syracuse-4 névre átkeresztelt szerződés keretében indul, melynek 4A jelű társa 2021-ben állt Föld körüli pályára. A műholdpáros a 2005-ben és 2006-ban felbocsátott Syracuse-3A és 3B űreszközök felváltására szolgál, és 15 éves élettartammal rendelkezik. Míg a 4A a Thales Alenia Spacebus-Neo kereskedelmi platformját használja, addig a most induló 4B az Eurostar-3000EOR platformra épült. A negyedik generációba tartozó eszközök, tehát a Syracuse-4B is olyan modern berendezéseket kapott, amik a legextrémebb zavarási módszerekkel szemben is ellenállóvá teszik.

A Syracuse a Système de radiocommunication utilisant un satellite rövidítése, melynek jelentése műholdas alapú rádiókommunikációs rendszer. Magát a hálózatot a Francia Haditengerészet üzemelteti, akik a flottájukban található hajókat ellátták egy ún. Telecomarsat katonai távközlési terminállal, hogy rátudjanak kapcsolódni a Syracuse szatellitekre.

Forrás: Airbus

Heinrich Hertz

A Német Űrkutatási Központ (DLR) megbízásából, és az OHB System által fejlesztett Heinrich Hertz vagy más néven H2Sat célja, hogy mind műszaki, mind tudományos szinten feltárja és tesztelje az új kommunikációs technológiákat a világűrben. Mindezt annak megállapítása érdekében, hogy például a szélessávú kommunikáció miként eredményezhet magas adatátviteli sebességet a mobil végfelhasználók számára. A küldetés emellett számos tudományos, valamint technikai kísérlet elvégzéséhez nyújt majd platformot egyetemeknek és kutatóintézeteknek.

Forrás: OHB System

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye