Artemis-1: még várni kell az indításra

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Úgy tűnik a NASA Artemis-1 küldetésének indulására még várni kell, hiszen technikai okokból nem tudták felbocsátani a Space Launch System (SLS) holdrakétát a Kennedy Űrközpontból. A rakétának eredetileg magyar idő szerint 14 óra 33 perckor kellett volna elstartolnia a Launch Complex-39B indítóállásról, ám számos meghibásodás és váratlan szenzorérték miatt a NASA szakemberei kifutottak a rendelkezésre álló időből, így nem tudták befejezni a hordozórakéta felkészítését.

A Space Launch System hidrogén- és oxigéntartályait már több mint hat órával a tervezett indulás előtt elkezdték feltölteni, azonban egy ponton a rakétához csatlakozó tartó- és tankolóvezetékek egyikénél szivárgást észleltek a küldetésirányítók. Mivel a megengedett határérték alatt volt a hidrogén szivárgása, zöldutat kaptak a folytatásra.

Órákkal később viszont érkezett a hír (ekkor már adásban voltunk), miszerint a narancssárga színű központi fokozat (Core Stage) oxigén- és hidrogéntartályait összekötő szegmensben egy repedést véltek felfedezni az űrhivatal szakemberei. Pár percnyi megfigyelés után érkezett a hír, hogy szerencsére nem magában a rakéta szerkezetében, hanem csak a narancssárga színt adó poliuretán-alapú bevonatban volt repedés, ami nem hiúsította meg a visszaszámlálás folyamatát.

A rakéta az indítóálláson, már a tartályok feltöltése közben. Kép forrása: NASA

A sorozatos technikai akadályok miatt természetesen ekkorra már esély sem volt arra, hogy az SLS időben elinduljon, ezért egy új, 15 óra 33 perces időpont lógott a levegőben. Bár senki sem tudta, hogy mekkora eséllyel tudna ekkor elindulni a küldetés, hiszen időközben az időjárás is csak a NASA ellen dolgozott, és romlani kezdtek a körülmények (erre számítottak).

A mai indítást végül egy olyan folyamat problémája okozta, amit a NASA valójában sosem tesztelt le, mert úgy gondolták, hogy nem lesz rá szükségük. Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, több tankolási tesztet is végrehajtottak az Artemis-1 SLS rakétájával, de egyik sem volt teljesen sikeres, a NASA hivatalos közleménye szerint is 90%-ban nyerték ki a szükséges adatokat. Úgy tűnik hogy a fennmaradó 10% most sajnos „bejött”, hiszen az RS-25 hajtóművek előhűtésekor a hármas számú hajtóműbe nem tudtak elég cseppfolyósított hidrogént juttatni.

A hajtóműszekció a rakéta alján, a problémák fő forrása. Kép forrása: NASA

Több módon is próbálták helyrehozni a gondot, de még úgy sem tudták megoldani, hogy az összes többi RS-25-ös hidrogén-táplálását a hármas motorba vezették, a nyomás egyszerűen túl alacsony volt. Mivel a probléma megoldását nem találták és a kétórás indítási ablak vége is közeledett, úgy döntöttek az űrközpontban, hogy elhalasztják a felbocsátást szeptember 2-ára. Bill Nelson NASA-igazgató úgy nyilatkozott a halasztást követően, hogy „addig nem indítjuk el a rakétát, amíg nincs minden rendben”, és megköszönte a mérnökök és a szakemberek kitartó munkáját.

Mi pénteken, szeptember 2-án is élőben fogjuk közvetíteni a küldetést, magyar nyelvű kommentárral! Ha érdekel a küldetés, az Artemis-program és az űrkutatás, akkor nálunk minden fontos információt és érdkességet hallhattok majd. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson az űrkutatás és az űrutazás csodálatos világa anélkül, hogy fizetniük kellene érte.

Tartsatok velünk élőben, szeptember 2-án, pénteken 18 óra 15 perctől a Spacejunkie YouTube csatornán!

Az időjárás szemmel láthatóan rosszabb lett az időablak végére érve. Kép forrása: John Kraus

Dark mode powered by Night Eye