Artemis-1: még várni kell az indításra

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Úgy tűnik a NASA Artemis-1 küldetésének indulására még várni kell, hiszen technikai okokból nem tudták felbocsátani a Space Launch System (SLS) holdrakétát a Kennedy Űrközpontból. A rakétának eredetileg magyar idő szerint 14 óra 33 perckor kellett volna elstartolnia a Launch Complex-39B indítóállásról, ám számos meghibásodás és váratlan szenzorérték miatt a NASA szakemberei kifutottak a rendelkezésre álló időből, így nem tudták befejezni a hordozórakéta felkészítését.

A Space Launch System hidrogén- és oxigéntartályait már több mint hat órával a tervezett indulás előtt elkezdték feltölteni, azonban egy ponton a rakétához csatlakozó tartó- és tankolóvezetékek egyikénél szivárgást észleltek a küldetésirányítók. Mivel a megengedett határérték alatt volt a hidrogén szivárgása, zöldutat kaptak a folytatásra.

Órákkal később viszont érkezett a hír (ekkor már adásban voltunk), miszerint a narancssárga színű központi fokozat (Core Stage) oxigén- és hidrogéntartályait összekötő szegmensben egy repedést véltek felfedezni az űrhivatal szakemberei. Pár percnyi megfigyelés után érkezett a hír, hogy szerencsére nem magában a rakéta szerkezetében, hanem csak a narancssárga színt adó poliuretán-alapú bevonatban volt repedés, ami nem hiúsította meg a visszaszámlálás folyamatát.

A rakéta az indítóálláson, már a tartályok feltöltése közben. Kép forrása: NASA

A sorozatos technikai akadályok miatt természetesen ekkorra már esély sem volt arra, hogy az SLS időben elinduljon, ezért egy új, 15 óra 33 perces időpont lógott a levegőben. Bár senki sem tudta, hogy mekkora eséllyel tudna ekkor elindulni a küldetés, hiszen időközben az időjárás is csak a NASA ellen dolgozott, és romlani kezdtek a körülmények (erre számítottak).

A mai indítást végül egy olyan folyamat problémája okozta, amit a NASA valójában sosem tesztelt le, mert úgy gondolták, hogy nem lesz rá szükségük. Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, több tankolási tesztet is végrehajtottak az Artemis-1 SLS rakétájával, de egyik sem volt teljesen sikeres, a NASA hivatalos közleménye szerint is 90%-ban nyerték ki a szükséges adatokat. Úgy tűnik hogy a fennmaradó 10% most sajnos „bejött”, hiszen az RS-25 hajtóművek előhűtésekor a hármas számú hajtóműbe nem tudtak elég cseppfolyósított hidrogént juttatni.

A hajtóműszekció a rakéta alján, a problémák fő forrása. Kép forrása: NASA

Több módon is próbálták helyrehozni a gondot, de még úgy sem tudták megoldani, hogy az összes többi RS-25-ös hidrogén-táplálását a hármas motorba vezették, a nyomás egyszerűen túl alacsony volt. Mivel a probléma megoldását nem találták és a kétórás indítási ablak vége is közeledett, úgy döntöttek az űrközpontban, hogy elhalasztják a felbocsátást szeptember 2-ára. Bill Nelson NASA-igazgató úgy nyilatkozott a halasztást követően, hogy „addig nem indítjuk el a rakétát, amíg nincs minden rendben”, és megköszönte a mérnökök és a szakemberek kitartó munkáját.

Mi pénteken, szeptember 2-án is élőben fogjuk közvetíteni a küldetést, magyar nyelvű kommentárral! Ha érdekel a küldetés, az Artemis-program és az űrkutatás, akkor nálunk minden fontos információt és érdkességet hallhattok majd. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson az űrkutatás és az űrutazás csodálatos világa anélkül, hogy fizetniük kellene érte.

Tartsatok velünk élőben, szeptember 2-án, pénteken 18 óra 15 perctől a Spacejunkie YouTube csatornán!

Az időjárás szemmel láthatóan rosszabb lett az időablak végére érve. Kép forrása: John Kraus

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye