Artemis Egyezmény: két új országgal bővült az aláírók köre

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A tegnapi nap során Szlovákia és Peru is csatlakozott az aláíró nemzetekhez, így összesen már 42 állam részese a NASA egyezményének.

Az aláírási ceremóniák magyar idő szerint tegnap este zajlottak le, először Peru, majd az északi szomszédunk következett. Mindkét esetben jelen volt Bill Nelson, a NASA jelenlegi főigazgatója. Az eseményeket az amerikai űrhivatal washingtoni székhelyén tartották meg az Egyesült Államok Külügyminisztériumával (State Department) közösen.

A dél-amerikai országot Javier González-Olaechea külügyminiszter képviselte a ceremónián. Az aláírást követően így fogalmazott: „Peru az Artemis Megállapodáshoz való csatlakozással nemcsak arra törekszik, hogy közös jövőképet fejezzen ki a többi tagországgal, hanem arra is, hogy együttműködési mechanizmusokat hozzon létre ezekkel az országokkal, különösen az Egyesült Államokkal, hogy részt vegyen az űrben található erőforrások feltárásával és fenntartható felhasználásával kapcsolatos tevékenységekben, valamint hogy előmozdítsa az űrkutatás tudományos fejlődését hazánkban.”

Balról jobbra: Alfredo Ferrero Diet Canseco Peru washingtoni nagykövete, Javier González-Olaechea perui külügyminiszter, Bill Nelson NASA főigazgató és Jennifer R. Littlejohn, az amerikai külügyminisztérium Óceánok és Nemzetközi Környezetvédelmi és Tudományos Ügyek Hivatalának titkárhelyettese. Kép forrása: NASA

Bár amikor Perura gondol az ember nem biztos hogy először az űrhajózás jut az eszébe, de ennek ellenére jelen van az űrkutatás és az űripar az országban. 2016-ban indult útnak a PeruSat-1, ami egy félig katonai, félig civil felhasználású, nagyfelbontású felvételeket készítő földmegfigyelő műhold (fun fact: az űreszköz megépítését az Airbus, a felbocsátását pedig az Arianespace hajtotta végre). Emellett több oktatási és kutatási célú CubeSat és PocketQube és készült már Peruban, illetve az Andesat távközlési vállalat két geostacionárius műholdat is megrendelt (Andesat-1/2), amiket a közeljövőben terveznek felbocsátani Falcon-9-es hordozórakétékkal.

A Szlovák Köztársaság aláíró ceremóniájára nagyjából két órával később került sor. Szomszédunkat Tomáš Drucker közoktatási miniszter képviselte a rendezvényen. „Szlovákia úgy tekint az Artemis Egyezményre, mint egy nagyszerű lehetőségre, hogy ez a generáció pozitívan határozza meg a világűr felelős és fenntartható kutatásának és használatának irányelveit” – mondta Drucker az aláírás után. Bill Nelson hozzátette, hogy Gene Cernan, az Apollo-17 legendás űrhajósa és az utolsó ember a Holdon is szlovák gyökerekkel rendelkezett, aki a Holdról történő felszállás előtt így fogalmazott: „És ahogy itthagyjuk a Holdat, a Taurus-Littrow völgyét, távozunk, ahogy jöttünk, Isten segedelmével, miképp vissza is kell térjünk, békével és az egész emberiség reményével.” Erre kapcsolva azt hangsúlyozta Nelson, hogy Szlovákia szerepe is egyre nagyobb lesz ebben a küldetésben, ami az Artemis generáció előtt áll.

A szlovák aláírás pillanatai. Balról jobbra: Radovan Javorčík washingtoni szlovák nagykövet, Tomáš Drucker közoktatási miniszter és Bill Nelson NASA igazgató. Kép forrása: NASA

Szlovákiai űrtevékenységéről részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be, amikor az ország két évvel ezelőtt az Európai Űrügynökség társult állama lett.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye