Astra | ELaNa 41 küldetésprofil

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Az Astra Space idei első indítására készül, immáron a Cape Canaveral-ben található SLC-46 indítóállásról. A Rocket 3.3 típusú, LV0008 jelű rakéta 4 db CubeSatot fog pályára állítani.

Indítási ablak: 2022. február 10. – magyar idő szerint: 19:00-22:00

Indítás helye: Cape Canaveral Űrhaderőbázis – SLC-46 indítóállás, Florida, USA

Megbízó: NASA

Hordozórakéta: Astra – Rocket 3.3 

Rakomány: 4 db CubeSat: BAMA-1, INCA, QubeSat, R5-S1

Rakomány össztömege: ismeretlen, legfeljebb 50 kg 

Pálya: 500 km-es alacsony Föld körüli pálya (LEO) – 41° inklinációval

Fokozat(ok) visszatérése: az első fokozat a Atlanti-óceánba fog visszazuhanni 

Indítás kimenetele: sikertelen

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • az Astra 1. indítása 2022-ben
  • az Astra első indítása az SLC-46 indítóállásról
  • az Astra 3. kereskedelmi indítása
  • a Rocket 3 típusú rakéta 5. indítása
  • a 12. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

Az ELaNa egy NASA által indított kezdeményezés, aminek célja, hogy vonzóvá tegye a diákok számára a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai tudományok területét. Emellett lehetőséget kínál a CubeSatok tervezésére, összeszerelésére, valamint, hogy részt vegyenek azok felbocsátásában, üzemeltetésében egyaránt. Az ELaNa 41 küldetés ennek köszönhetően három darab olyan CubeSatot tartalmaz, amik különböző egyetemektől érkeztek. A rakomány negyedik, egyben utolsó tagját pedig a NASA Johnson Űrközpontja szolgáltatta. A továbbiakban rövid bemutatást olvashattok ezekről a műholdakról.

BAMA-1

A BAMA-1-et az Alabamai Egyetemen működő UASpace tervezte és építette. Besorolását tekintve ez egy demonstrációs 3U CubeSat, és mindösszesen 2,5 kg. Érdekessége, hogy rendelkezik egy nagyjából 1 m2-es, mylar fóliából készült vitorlával, amit röviddel azután fog kinyitni, hogy elhagyta a második fokozaton található adaptert. A fő céljuk ezzel, hogy bemutassák mennyivel gyorsabban képes visszatérni a Föld légkörébe a műhold egy ilyen vitorlával, mint anélkül. A csapat arra számít, hogy ez az idő kb. 2-3 hónapra fog redukálódni, szemben a normál esetben szükséges akár 5 évvel. Ezenfelül pontosan meg kell határozniuk, mikor adódik a legjobb pillanat a művelet elindítására. Erre azért van szükség, hogy visszatérés során ne keresztezzenek, ezáltal ne veszélyeztessenek más műholdakat.

A BAMA-1 3U CubeSat. Forrás: Abby Feeder, University of Alabama

INCA

Szintén egy 3U CubeSatról beszélünk, ami az ionoszféra neutron tartalmának elemzésére szolgál. A küldetés legfőbb célja az adatgyűjtés, az űridőjárási modellek és előrejelzések javítása érdekében. Érdekesség, hogy az INCA lesz az első olyan műhold alacsony Föld körüli pályán, amely neutrondetektorral rendelkezik.

Ian McNeil teszteli az INCA napelemes rendszerét. Forrás: Mark Roberts, New Mexico State University

QubeSat

Az előzőekkel ellentétben, ez egy 2U CubeSat, viszont a BAMA-1-hez hasonlóan egy demonstrációs műhold. Célja, hogy tesztelje, minősítse, valamint megvizsgálja milyen hatással van az alacsony Föld körüli pálya az egyes műszerekre.

2U QubeSat. Forrás: University of California, Berkeley

R5-S1

Az R5-S1 3U CubeSatot a NASA Johnson Űrközpontja fejlesztette ki. Legfőbb céljuk, hogy prezentálják, miként lehet gyorsan és költséghatékonyan megépíteni egy ilyen műholdat. Ezenfelül megpróbálják bemutatni az űrben végzett vizsgálatok kulcsfontosságú technológiáit, amelyek hozzájárulhatnak a személyzettel végzett űrkutatás biztonságosabbá és hatékonyabbá tételéhez.

Az R5-S1 CubeSat. Forrás: Sam Pedrotty, NASA’s Johnson Space Center

A műholdak áttekintése után essen szó a hordozórakétáról is, ami a Rocket 3 sorozat nyolcadik rakétája, és az LV0008 nevet viseli. 13,1 m-es magassággal és 1,32 m-es átmérővel rendelkezik, valamint 500 km-es napszinkron pályára (SSO) is eljuttatható, ahová 50 kg hasznos terhet is képes magával vinni. A kétfokozatú rakéta üzemanyaga RP-1 (finomított kerozin) és LOX (folyékony oxigén) keveréke. Az első fokozat 5 db elektromos szivattyúval táplált Delphin hajtóművet kapott, míg a második fokozatot 1 db Aether hajtja.

Statikus hajtóműteszt az SLC-46 indítóálláson. Forrás: Astra Space/John Kraus

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye